Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Brâul Maicii Domnului a ajuns la catedrala din Voluntari
La Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Voluntari, județul Ilfov, au fost aduse spre închinare joi, 30 iunie 2022, de la Mănăstirea Kato Xenia din Mitropolia de Volos, Grecia, Brâul Maicii Domnului și racla cu un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul. Odoarele vor rămâne spre închinare în pridvorul catedralei din Voluntari până duminică, 3 iulie 2022.
De dimineață, un sobor de slujitori din Protopopiatul Ilfov Nord, sub protia părintelui protoiereu Cristian Burcea, au întâmpinat delegația din Grecia, care a adus cinstitul brâu și racla cu moaștele Sfântului Stelian Paflagonul. Odoarele sfinte au fost așezate apoi în pridvorul bisericii, împreună cu veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva, aflat în patrimoniul parohiei, unde s-au cântat tropare speciale și au fost rostite rugăciuni de ocrotire și binecuvântare a credincioșilor.
Evenimentul, care deja a devenit o tradiție a acestui oraș, are loc ca urmare a unei frumoase colaborări între Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și Consiliul local al orașului ilfovean.
În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele protopop Cristian Burcea a prezentat istoria Brâului Maicii Domnului, precum și viața plină de minuni a Sfântului Stelian: „Între neprețuitele odoare pe care le deține Ortodoxia, se află și Brâul Maicii Domnului pe care Mănăstirea Kato Xenia l-a primit în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1522. (…) Maica Domnului a făcut multe minuni cu brâul său. A vindecat nenumărați bolnavi, în special pe cei de cancer. A ajutat să nască nenumărate femei care nu puteau avea copii și a făcut să înceteze diferite epidemii. În anul 1813, Brâul Maicii Domnului a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei. Anul acesta Brâul Maicii Domnului este însoțit și de racla cu un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, ocrotitorul copiilor și al familiilor, adus de la aceeași mănăstire. (…) Trupul său ne-a rămas ca sfinte moaște ocrotitoare și făcătoare de minuni: izgonirea diavolilor, vindecare de boli, ridicare și îndreptare a celor căzuți în păcat, liniștirea celor înfricoșați și tulburați, ajutorarea familiilor și ocrotirea copiilor. El, și după moarte, s-a arătat ca un mare făcător de minuni, venind în ajutor, în special mamelor. În viața sa pământească, Sfântul Stelian s-a îmbrăcat cu haina smereniei și a dragostei de Dumnezeu”.
Cinstitele odoare vor rămâne la catedrala din Voluntari până pe 3 iulie și pot fi cinstite zilnic. În fiecare dimineață, începând cu ora 8:00, se vor săvârși slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, iar de la ora 18:00, slujba Vecerniei și cea a Acatistului. Duminică, la catedrala din Voluntari va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească.