Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Brâul Maicii Domnului a poposit la Voluntari
Sărbătoarea duhovnicească din orașul Voluntari, de lângă București, prilejuită de aducerea cinstitului Brâu al Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, a culminat duminică, 15 mai, la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul ilfovean, cu Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori.
Sute de credincioși din Voluntari au cinstit după cuviință, în perioada 13-15 mai, Brâul Maicii Domnului adus cu evlavie spre folosul lor duhovnicesc și ocrotire spirituală din Grecia. Duminică, aceștia au participat și la Sfânta Liturghie, săvârșită în pridvorul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, emblemă a orașului Voluntari, care se află în construcție, și au fost binecuvântați de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a spus că în Duminica a 3-a după Paști sunt pomenite femeile mironosițe, primele vestitoare ale Învierii Domnului, spre cinstirea credinței, fidelității și atașamentului tuturor femeilor creștine credincioase față de Biserică și față de Mântuitorul Iisus Hristos. „Dintre femeile mironosițe, unele sunt cunoscute cu numele, cum ar fi Maria Magdalena, Maria lui Iosie, Salomeea, Ioana, iar altele nu. Erau cel puțin șase femei, dar ar fi fost chiar 10 sau mai multe după unele informații. Ele au rămas alături de Domnul în urma întâlnirii lor cu Mântuitorul Iisus Hristos în anumite momente din viața lor. Pe unele le-a vindecat Domnul din suferințe, boli sau ispite demonice, și au format împreună cu apostolii o mică obște slujindu-L, din avutul lor, pe Mântuitorul, după cum ne spune Evanghelistul Luca. Unele dintre ele erau femei înstărite, cum a fost slujitoarea lui Irod devenită ucenică a Domnului. Acestor femei, în momentul în care Mântuitorul era dus spre răstignire, le-a spus Domnul să plângă mai degrabă pe fiii Ierusalimului. Femeile mironosițe au rămas credincioase, fidele până la capăt, și ele au învins teama, disprețul și atitudinea potrivnică a mai-marilor iudeilor și mai ales a soldaților romani care au fost vigilenți chiar și după ce Mântuitorul a fost așezat în mormânt. Pentru a răsplăti această credință și dragoste rar întâlnite, Mântuitorul S-a arătat lor prima dată și le-a oferit bucuria, pacea și binecuvântarea, pe care le-a dat și ucenicilor Săi”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.
La finalul Sfintei Liturghii, au fost premiate proiectele care au câștigat Concursul național de creație „Biserica și școala din sufletul meu”, etapa pe Arhiepiscopia Bucureștilor, după cum urmează: premiul I - proiectul „Școala din pridvorul Bisericii” (19 copii implicați), desfăşurat de către Parohia „Sfânta Treime” și Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, Protopopiatul Câmpina; premiul II: proiectul „Să crezi, să iubești, să dăruiești” (21 de copii implicați), desfăşurat de către Parohia Galileea- Străulești și Școala Gimnazială nr. 181, Protopopiatul Sector I Capitală; premiul III - proiectul „Școala și Biserica - icoane lucrătoare în suflet de copil” (20 de copii implicați), desfăşurat de către Parohia Vovidenia - Ceptura de Jos și Școala Gimnazială „Nichita Stănescu”, Ceptura de Jos, Protopopiatul Urlați. Etapa națională a Concursului „Biserica și școala din sufletul meu” va avea loc în perioada 20-21 mai la București.