Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Brâul Maicii Domnului adus în orașul Voluntari
Brâul Maicii Domnului și moaștele Sfântului Stelian, de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, au fost aduse în pelerinaj la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Voluntari, județul Ilfov, ieri, 9 mai. Sfintele odoare au fost întâmpinate de un sobor de preoți din Protopopiatul Ilfov Nord, care a săvârșit o slujbă de primire, apoi au fost așezate în pridvorul bisericii spre închinare pentru credincioșii prezenți.
Pentru al doilea an consecutiv, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a fost adus în orașul Voluntari pentru a binecuvânta poporul credincios pentru vindecarea bolilor și a diferitelor neputințe. Alături de cinstitul odor, maicile de la mănăstirea grecească au adus și părticele din moaștele Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, cunoscând că mulți dintre închinători se roagă pentru sănătatea și ocrotirea copiilor lor. Ieri-dimineață, Cinstitul Brâu și racla cu moaștele sfântului au fost întâmpinate de un sobor de preoți şi au fost purtate până în pridvorul catedralei din Voluntari. Acolo s-a săvârșit o slujbă specială de primire, în cadrul căreia s-au cântat tropare speciale și s-au rostit rugăciuni de ocrotire și binecuvântare a credincioșilor pelerini. În continuare, părintele Cristian Burcea, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Nord, a spus că practica pelerinajului cu sfinte moaște este îndătinată în viața Bisericii. „Încă din vremuri străvechi, când poporul binecredincios trecea prin suferințe, când erau boli, molime, războaie și alte primejdii, sfintele moaște, icoane făcătoare de minuni și alte odoare sfinte erau scoase din mănăstiri și biserici și purtate în procesiune. De nenumărate ori, pentru rugăciunile sfinților și râvna credincioșilor, Dumnezeu aducea binecuvântare peste popor și-l izbăvea din tot necazul și toată primejdia”, a explicat părintele protoiereu. Cinstitul Brâu și moaștele Sfântului Stelian au fost aduse de maicile Antonia și Andreea de la Kato Xenia, originare din România. „Suntem 4 măicuțe din România la Kato Xenia și 6 din Grecia, și slujim și ne rugăm acolo Maicii Domnului, văzând și auzind minunile care se fac prin Cinstitul ei Brâu și prin icoana ei, făcătoare de minuni, pe care sperăm să o aducem în pelerinaj în România anul viitor. Rânduiala noastră de viață la mănăstire este următoarea: în fiecare zi avem Sfânta Liturghie, după care urmează orele de ascultare, la amiază avem 2 ore când mănăstirea este închisă pentru liniște și odihna maicilor, iar între orele 17:00 și 20:00 este programul de pelerinaj la cinstitele odoare”, ne-a spus maica Antonia Corban de la Kato Xenia. La întâmpinarea sfintelor moaște a participat și primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, care a spus un cuvânt de bun venit pelerinilor. Cinstitele odoare vor rămâne la catedrala din Voluntari până pe 15 mai. Ele pot fi cinstite zilnic, începând cu ora 8:00 dimineața, până seara târziu. Duminică, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de un sobor de slujitori sub protia părintelui arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.