Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Brâul Maicii Domnului, la catedrala din Voluntari
La Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Voluntari, județul Ilfov, au fost aduse spre închinare azi, 30 mai 2019, Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia din Mitropolia de Volos, Grecia, și o copie a Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” din Sfântul Munte Athos. Odoarele vor fi așezate spre închinare în pridvorul monumentalei biserici din Voluntari până duminică, 2 iunie 2019.
Pentru al patrulea an consecutiv, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Brâul Maicii Domnului a fost adus în orașul Voluntari pentru a binecuvânta poporul credincios, spre vindecarea bolilor și a diferitelor neputințe. Evenimentul are loc ca urmare a unei frumoase colaborări între Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și Consiliul Local al orașului ilfovean.
Cinstitul Brâu și Icoana Maicii Domnului „Prodromița” au fost întâmpinate azi de un sobor de slujitori din Protopopiatul Ilfov Nord, în frunte cu părintele protoiereu Cristian Burcea. Odoarele sfinte au fost așezate în pridvorul bisericii, unde s‑au cântat tropare speciale și au fost rostite rugăciuni de ocrotire și binecuvântare a credincioșilor.
În cuvântul rostit cu acest prilej, părintele protopop Cristian Burcea a evidențiat istoria Brâului Maicii Domnului și minunile pe care le‑a făcut în viața oamenilor credincioși. „În acest an se împlinește ceea ce deja a devenit o tradiție a orașului Voluntari. Între neprețuitele odoare pe care le deține Ortodoxia se află și Brâul Maicii Domnului pe care Mănăstirea Kato Xenia l‑a primit în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos în anul 1522. Potrivit Sfintei Tradiții, Maica Domnului a dăruit brâul Apostolului Toma, care nu a fost prezent la înmormântarea sa, darul fiind o binecuvântare și o dovadă a înălțării ei la cer cu trupul. Cinstitul Brâu a fost țesut de însăși Maica Domnului din păr de cămilă. Acesta s‑a păstrat în Capadocia, de unde a fost adus în Ierusalim de către împăratul Teodosie cel Mare. În anul 395 a fost adus la Constantinopol de Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare. Maica Domnului a făcut o minune cu Brâul său în secolul al 10‑lea când împărăteasa Zoe, soția împăratului Leon al 6‑lea Înțeleptul, a fost vindecată de un duh necurat. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur, așa cum se păstrează până astăzi și l‑a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Amintirea acestui fapt minunat se pomenește în calendarul ortodox la data de 31 august. Brâul Maicii Domnului a fost cinstit în mod deosebit și de români. Sfântul Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești, a înnoit incinta Mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis cu hramul «Brâul Maicii Domnului» între anii 1512‑1520. Maica Domnului a făcut multe minuni cu brâul său. A vindecat nenumărați bolnavi, în special pe cei de cancer. A ajutat să nască nenumărate femei care nu puteau avea copii și a făcut să înceteze diferite epidemii”, a spus părintele protoiereu.
De asemenea, părintele Vasilios Akrivopoulos, preot în Volos și duhovnic al Mănăstirii Kato Xenia, care însoțește delegația monahală, a transmis un cuvânt către pelerinii români. „Astăzi, am adus Cinstitul Brâu spre închinare. Cu toate că avem foarte multe datorii de îndeplinit la bisericile noastre, am venit pentru că noi cunoaștem evlavia poporului român. Pentru că dureri și multe probleme sunt în toate țările la fel, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului ne dă curaj și ne ajută să trecem peste ele”, a spus părintele Vasilios Akrivopoulos.
Cinstitele odoare vor rămâne la catedrala din Voluntari până pe 2 iunie și pot fi cinstite zilnic. Duminică, la catedrala din Voluntari va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească.