În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Brâul Maicii Domnului, la Sankt Petersburg
Purtat de 20 de călugări ai Mănăstirii atonite Vatoped, brâul Maicii Domnului a sosit în Rusia la începutul lunii octombrie.
Unul dintre motivele aducerii lui, explică preşedintele Fundaţiei "Sf. Andrei Întâiul Chemat", citat de Agenţia de ştiri Interfax, este "situaţia demografică" în declin din Rusia. Acesta crede că prezenţa brâului va contribui la renaşterea spirituală a societăţii, la revirimentul valorilor familiei, ştiut fiind că brâul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este de mare trebuinţă pentru vindecarea multor boli. În special femeile caută ajutor pentru cazuri disperate de infertilitate, rugându-se la raclă şi purtând copii ale brâului în jurul pântecelui.
În jur de 300.000 de dreptcredincioşi din Sankt Petersburg au aşteptat ore întregi, la rânduri kilometrice, pentru a se închina la odorul sfânt. După popasul de patru zile la Sankt Petersburg, racla îşi continuă periplul prin ţară, după care va ajunge la Moscova, ultimul oraş rusesc unde va fi proslăvită. Va reveni pe Muntele Athos pe 23 noiembrie.