Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucureştenii sunt de acord cu ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului
64% dintre bucureşteni sunt de acord cu construirea Catedralei Mântuirii Neamului în Capitală, potrivit unui sondaj CURS realizat, în perioada 9 - 18 ianuarie, la comanda Institutului GeoPOL şi publicat de ziare.com.
Din cei 64% dintre bucureşteni, 32% au declarat că sunt "total de acord" cu construirea Catedralei Mântuirii Neamului, 32% au spus că sunt "mai degrabă de acord", în timp ce, la polul opus, 17% s-au declarat "mai degrabă împotrivă", iar 13%, "total împotrivă". Doar 6% dintre bucureşteni au refuzat să se pronunţe cu privire la construirea noii Catedrale patriarhale. Potrivit sondajului, nucleul de susţinere fermă este localizat în sectoarele 1 şi 3, unde 43% şi respectiv 44% dintre locuitori sunt total de acord cu construirea catedralei.
La comanda Institutului GeoPOL s-au realizat şapte sondaje vizând municipiul Bucureşti, respectiv cele şase sectoare. Volumul eşantionului a fost de 1.800 de respondenţi cu vârste de 18 ani şi peste 18 ani din municipiul Bucureşti. Sub-eşantioanele pentru fiecare sector au inclus 300 de persoane cu drept de vot. Subeşantionul final la nivelul municipiului Bucureşti a fost ponderat ţinând cont de mărimea populaţiei cu drept de vot din cadrul fiecărui sector al Capitalei. Modul de intervievare a fost faţă în faţă la domiciliul respondenţilor.
Într-un comunicat emis de Biroul de presă al Patriarhiei Române se arată că importanţa acestui lăcaş de cult-simbol pentru Capitală şi pentru întreaga ţară "este confirmată de mulţimea clericilor şi credincioşilor români care deja au început să ofere cu bucurie bănuţul lor pentru catedrala care reprezintă dorinţa lor de întărire în credinţă şi de înălţare în demnitate". "În Catedrala Mântuirii Neamului vor fi organizate ceremonii religioase cu caracter public - naţional, ca de exemplu pomenirea eroilor neamului românesc la sărbătoarea Înălţării Domnului – Ziua Eroilor (unul din hramurile viitoarei Catedrale patriarhale) şi a eroilor din Decembrie 1989 sau slujba de Te Deum la Ziua Naţională - 1 Decembrie. În acelaşi timp, în Catedrala Mântuirii Neamului se vor desfăşura alte ceremonii, aniversări sau comemorări cu caracter naţional şi internaţional, vor fi primiţi oaspeţii din străinătate şi vor fi organizate evenimente cu semnificaţie religioasă, congrese, conferinţe şi alte manifestări ale preoţilor şi tinerilor români din ţară şi străinătate. Utilitatea publică a viitoarei Catedrale patriarhale va fi evidenţiată şi de amenajarea spaţiului generos de aproape 6 hectare din jurul ei ca parc public, mărind suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti. (Gheorghe-Cristian Popa)