În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
„Bucuria Învierii în ochi de copil“
Casa de Cultură "Traian Demetrescu" din Craiova găzduieşte până pe data de 20 mai expoziţia cu titlul "Bucuria Învierii în ochi de copil", organizată de Şcoala Specială "Sfântul Vasile". În cadrul vernisajului de săptămâna trecută a avut loc o festivitate artistică.
În deschiderea expoziţiei intitulate generic "Bu-curia Învierii în ochi de copil", de la Casa de Cultură "Traian Demetrescu" din Craiova, Corul Seminarului Teologic Craiova şi elevi ai Colegiului Naţional Carol I au susţinut un recital de muzică şi poezie, specifice perioadei postpascale. În cadrul evenimentului, membrii juriului, alcătuit din profesori de specialitate, au evaluat peste 1.000 de lucrări plastice care au fost expuse ulterior în cadrul galeriei "Vollard" a Casei "Traian Demetrescu". Lucrările vor fi expuse integral la Şcoala Specială "Sfântul Vasile cel Mare" din Craiova şi în holul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Copii, părinţi şi bunici sunt aşteptaţi în cele trei locaţii menţionate pentru a gusta din "Bucuria Învierii în ochi de copil". Picturi realizate de copii hipoacuzici Cu privire la scopul acestor manifestări culturale, Magda Buce Răduţ, coordonator de proiecte în cadrul Şcolii Speciale "Sfântul Vasile", a spus: "Este un lucru deosebit pentru că lucrările sunt realizate de copii hipoacuzici, cărora, poate, prin compensaţie, Dumnezeu le-a dat talent, simţul culorii, spirit de observaţie şi sensibilitate. În plus, ei au şi foarte multă răbdare". În tablourile copiilor sunt prezente elemente descriptive, dar şi simboluri pascale: crucea, mielul, ramura de măslin şi de salcie, oul încondeiat. Ceea ce impresionează este creativitatea demonstrată de diversitatea modelelor unice, originale. "Acest eveniment este rodul muncii a sute de copii şi cadre didactice care au răspuns invitaţiei noastre. Avem mulţi participanţi, mulţi câştigători", a subliniat Rodica Marinescu, profesor coordonator la Şcoala Specială "Sfântul Vasile". De asemenea, prof. Silvia Nicolae a ţinut să menţioneze: "Nu ne-am aşteptat la un număr atât de mare de lucrări, dar nu numărul lor ne-a dat de furcă, ci calitatea acestora. Iniţial, expoziţia-concurs s-a vrut ca o acţiune de nivel judeţean, dar odată postat anunţul pe internet am primit solicitări de participare din toată ţara, mai ales din nord, Suceava, Maramureş". Dintre laureaţi amintim următorii elevi: Ioana şi Florentina Nicolae, Mihai Negrilă şi Ionela Vulpe.