De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bucuria mărturisirii Ortodoxiei pe străzile Craiovei
Sala Polivalentă din Craiova a găzduit vineri, în cea de-a doua zi a ITO 2019, conferința „Pelerini într-o lume atee”, susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, un dar al ierarhului pentru tinerii ortodocși prezenți în aceste zile în Cetatea Băniei. După conferință, tinerii și delegațiile au participat la procesiunea „Credinţă, Nădejde, Dragoste”, urmată de un concert de muzică populară susţinut de Ansamblul „Maria Tănase” în Piaţa „Mihai Viteazul” din centrul orașului.
Concluziile workshop-urilor și ale dialogurilor din prima parte a zilei au fost sintetizate într-o prezentare generală, expusă în deschiderea conferinţei de către pr. Ioniță Apostolache.
În prelegerea sa, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Craiovei, le-a vorbit tinerilor despre anumite pericole ale vieții contemporane și le-a oferit sfaturi de folos și spre urcuș duhovnicesc. „Omul este față în față cu sinele său. El este înaintea propriei sale identități. Pe de o parte, este sedus de lumea înconjurătoare. Omul caută să se apere de diferitele sirene ale vieții, viața economică, în primul rând. Apoi, o viață politică, viață socială sau o viață care este mediatizată foarte exagerat. Ce să facă în asemenea circumstanțe când din toate părțile este asaltat de această seducție? În acest noian de întrebări, omul este pus față în față să trăiască uneori fără ideal și fără să-și pună problema ultimă a vieții. Fiecare dintre noi are un ideal, are ceva creionat în minte încă din fragedă copilărie. Uneori, alegerea aceasta contemporană are în vedere o critică a creștinismului. Sunt oameni care critică creștinismul nostru ortodox, pornind de la faptul că credința este învechită, că ne aflăm în viața unui religios de altă structură. Așadar, iată cum ajungem la aceste probleme ale vieții, unde alții se luptă să ne dezrădăcineze de credința noastră ca și cum aceasta nu ar avea nimic de spus astăzi”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
După conferință, tinerii și delegațiile au participat la procesiunea „Credinţă, Nădejde, Dragoste”. Traseul acesteia a fost de la Sala Polivalentă - Biserica „Sfântul Arhid. Ştefan”, Ciupercă, Catedrala Mitropolitană, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Vechi, Universitatea din Craiova, până la Piața „Mihai Viteazul”.
Pe parcursul procesiunii, tinerii au purtat steagurile eparhiilor și țărilor reprezentate, au cântat pricesne, imnuri patriotice și religioase, cântece specifice zonei și țărilor din care provin, iar craiovenii i-au întâmpinat atât pe stradă, cât și de la balcoanele locuințelor cu aplauze și felicitări.
A doua zi din programul ITO 2019 s-a încheiat cu un concert de muzică populară, susţinut de Ansamblul „Maria Tănase” în Piaţa „Mihai Viteazul”, iar tinerii au animat din nou centrul istoric al orașului prin dans, cântec și voie bună.