Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucuria pascală vestită credincioşilor munteni
După o îndelungată perioadă de pregătire, rugăciune şi aşteptare, Învierea Domnului a fost sărbătorită duminică noaptea, cu multă bucurie şi lumină, de mii de credincioşi din oraşele şi satele ţării noastre. La catedralele şi bisericile din eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, credincioşii au primit Lumina Sfântă şi au participat la slujba Învierii şi la Sfânta Liturghie.
După slujba din noaptea de Paşti, duminică, la ora prânzului, Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârşit Vecernia Învierii Domnului, cunoscută în popor ca „a doua Înviere“ sau „Învierea mică“, la Catedrala arhiepiscopală din Târgovişte. Alături de ierarh s-au aflat preoţii consilieri din cadrul Centrului eparhial, profesori de la cele două şcoli de teologie din eparhie, protoierei şi preoţi, precum şi numeroşi credincioşi. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre importanţa misionară şi existenţială a Învierii, eveniment extraordinar care glorifică viaţa şi care se află în centrul credinţei noastre creştine, fiind, în acelaşi timp, şi fundamentul cel tare al Bisericii şi misiunii ortodoxe, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei. În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Nifon l-a hirotesit întru arhidiacon pe diaconul Bogdan Hrestic de la Catedrala arhiepiscopală.
Mii de credincioşi argeşeni au primit duminică Sfânta Lumină la Catedrala arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeş. Slujba de Înviere şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a amintit de mesajul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care se repetă an de an, prin care suntem îndemnaţi să ne bucurăm şi să iertăm toate pentru Înviere. ,,Să ne rugăm pentru pacea întru Hristos a celor de departe şi a celor de aproape, pentru tămăduirea bolnavilor, pentru sporirea credinţei, pentru solidaritatea ortodoxă şi românească. Vă dorim tuturor ca bucuria Învierii lui Iisus să fie şi bucuria învierii noastre şi să ne însoţească pretutindeni în viaţă cu sănătate şi spor binecuvântat în tot lucrul bun“, a spus ierarhul.
Şi la Buzău, Învierea Domnului a fost întâmpinată cu bucurie de numeroşi credincioşi din oraş, care au primit Lumina Sfântă de la Ierusalim de la Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, şi de la slujitorii Catedralei arhiepiscopale „Înălţarea Domnului“ din Buzău. După slujba de Înviere din afara catedralei, ierarhul a săvârşit Utrenia Învierii şi Sfânta Liturghie, după rânduială, în biserică. Duminică, începând de la ora 12:00, Înaltpreasfinţitul Ciprian, împreună cu un sobor de slujitori, a oficiat slujba Vecerniei, în cadrul căreia s-a citit Evanghelia Învierii în 12 limbi.
La chemarea pascală a Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: „Veniţi de luaţi lumină!“, au răspuns, duminică seara, peste 10.000 de credincioşi gălăţeni, care au umplut esplanada Catedralei arhiepiscopale din Galaţi, cât şi întreaga Stradă Domnească, ne-a transmis pr. Gabriel Molocea, consilier misionar şi mass-media. După încheierea slujbei Canonului Învierii, în catedrală a fost săvârşită Sfânta Liturghie, la care au participat credincioşi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. Cei care au rămas până la finalul slujbei au ciocnit câte un ou roşu cu ierarhul locului. Bucuria şi lumina Învierii Domnului au fost vestite duminică şi persoanelor private de libertate de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi, de către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian. După slujba Vecerniei Învierii săvârşită de preotul capelan Ioniţă Obreja, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt părintesc celor câteva zeci de deţinuţi prezenţi la acest moment de suflet desfăşurat în Capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta penitenciarului. Ierarhul a împărţit celor prezenţi daruri şi a ciocnit tradiţionalele ouă de Paşti.
De asemenea, cu această ocazie a fost vernisată expoziţia de icoane intitulată „Icoana Învierii“, care cuprinde lucrări şi machete ale unor biserici gălăţene reprezentative, realizate de către deţinuţi. Duminică, la orele amiezii, la Catedrala arhiepiscopală, Vecernia Învierii a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian. La slujbă au participat sute de credincioşi gălăţeni, precum şi membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Galaţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti.