În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Bucuria reînnoirii pentru o comunitate din Dâmbovița
Numeroși credincioși din localitatea dâmbovițeană Lazuri, comuna Comișani, dar și din împrejurimi, au fost prezenți duminică, 7 iulie, la slujba de sfințire a bisericii parohiale cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.
Ierarhul a săvârșit în dimineața zilei de duminică slujba de târnosire a lăcașului de închinare care a trecut, în ultima perioadă, prin ample lucrări de restaurare și înfrumusețare. În continuare, Înaltpreasfinția Sa a oficiat Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, înconjurat de un sobor de slujitori.
Actul de sfințire a bisericii a fost citit de părintele Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial, după care părintele Marius Traian Stan, protopop al Protoieriei Târgoviște Sud, a adresat un cuvânt de bun venit Înaltpreasfinției Sale. La rândul său, părintele paroh Ciprian Petre Șarpe a mulțumit ierarhului și tuturor celor implicați în acțiunile de restaurare a bisericii parohiale ce datează din secolul al 19-lea.
În cuvântul de învățătură rostit cu prilejul acestui moment de sărbătoare din viața comunității, Părintele Mitropolit Nifon a evidențiat faptul că sfințirea unei biserici reprezintă „o altă Cincizecime”, o actualizare a acestui eveniment din istoria mântuirii prin care lăcașul unei comunități este reînnoit și primește un veșmânt de har luminat și frumos. „Împărăția lui Dumnezeu începe aici, pe pământ, prin Biserică, adevărată punte între cer și pământ, între vremelnicie și veșnicie, forță plină de speranță, de încredere și de iubire, care manifestă comuniunea noastră cu Dumnezeu și între noi, dar și puterea binecuvântată ce dăruiește sens popoarelor creștine în istorie, fiindcă este reperul axiologic al civilizației noastre. De aceea, atunci când trăiește în comuniunea plină de har a Bisericii, omul își adâncește existența în adevăr, iubire, bunătate, dreptate, solidaritate și frumos, pentru că puterea spirituală este cea care dăinuie și primează întotdeauna”, a spus ierarhul.
La final, chiriarhul a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui paroh Ciprian Petre Șarpe, Ordinul „Sfântul Ierarh Nifon” părintelui coslujitor Mihail Andreescu, precum și Diploma mitropolitană de recunoștință Claudiei Gilia, prefectul județului Dâmbovița, lui Ion Bătrânu, primarul comunei Comișani, lui Samy Mihail Numan, lui Iulian Căpățână, epitropul parohiei, și Marioarei Piroi. La final, Înaltpreasfinția Sa a sfințit așezământul recent construit în apropierea bisericii care include casa parohială, o capelă și cancelaria, precum și un lumânărar-clopotniță, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.