Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucurie duhovnicească în a treia zi de Paşti
Satul buzoian Odaia Banului are o nouă biserică de zid care a fost târnosită, în a treia zi de Paşti, de Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, dar şi de toţi credincioşii acestei mici comunităţi.
Satul Odaia Banului, situat la sud de municipiul Buzău, pe câmpia râului Călmăţui, este o aşezare mică, cu aproape 60 de familii, dar cu oameni inimoşi şi muncitori. Din anul 2008 au început lucrările la zidirea unei biserici de zid pentru credincioşii din această localitate, care se afla în Protoieria Buzău II. Timp de 5 ani, cu donaţiile oamenilor din Odaia Banului şi din satele vecine, cu sprijinul Centrului eparhial şi al Protoieriei Buzău II a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, a fost înălţată o biserică de zid, suficient de încăpătoare pentru toţi parohienii. În lăcaşul de rugăciune a fost înălţată şi o catapeteasmă nouă. "Împlinirea acestei lucrări nu a fost uşoară. Deşi de la primărie a fost donat un teren generos, această comunitate nu numără decât 57 de familii, dar râvna lor, la care s-a adăugat dragostea celor care îi înconjoară, a făcut ca această sfântă biserică să arate acum, când a primit darul sfinţirii, frumoasă şi îngrijită. Au fost şi poticneli din cauza lipsei fondurilor, dar atunci când credeam că s-a sfârşit, a apărut gândul cel bun la unii oameni generoşi şi lucrările au continuat. Avem convingerea că din lumina candelei ce va arde aici se vor împărtăşi credincioşii nu numai din Odaia Banului, ci şi din alte părţi", ne-a spus părintele Ioan Dumitran, de la Protoieria Buzău II. Sfinţirea bisericii a avut loc în a treia zi de Paşti, iar credincioşii din Odaia Banului şi din satele vecine au umplut curtea bisericii. Lăcaşul a fost târnosit de Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Epifanie, iar chiriarhul locului a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori pe o scenă amenajată în apropierea bisericii. "Zidirea unei biserici este o realizare extraordinară, mai ales într-un sat care este foarte mic. Sfinţirea unei biserici înseamnă un nou altar de jertfă, unde se pomenesc ctitorii şi moşii şi strămoşii noştri. Biserica este un dar pentru credincioşi şi pentru înmulţirea dragostei între ei. Învierea Domnului nostru Iisus Hristos a făcut cale şi învierii noastre, şi astfel avem certitudinea că şi sufletele noastre sunt veşnice, şi dacă vom face fapte vrednice de pocăinţă, Dumnezeu ne va binecuvânta pentru a moşteni Împărăţia cea cerească", a spus IPS Arhiepiscop Epifanie.