În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Bucurie duhovnicească pe „Drumul Crucii“
Pelerini din mai multe părţi ale ţării au venit duminică, 14 septembrie 2014, la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi pentru a participa la Procesiunea „Drumul Crucii“. Pelerinajul a fost precedat de Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul şi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Înainte de începerea procesiunii, a fost sfinţită Poarta „Bucuria Crucii“, aflată la poalele Dealului Mare.
Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi a fost în ziua Înălţării Sfintei Cruci loc de pelerinaj pentru aproape 10.000 de pelerini din toate zonele ţării. Oamenii au urcat dealul pe care se află aşezarea monahală pentru a participa la sfintele slujbe dedicate Înălţării Sfintei Cruci. De asemenea, pelerinii s-au alăturat cu multă credinţă şi evlavie Procesiunii „Drumul Crucii“. La orele dimineţii, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară aflat lângă Biserica „Naşterea Maicii Domnului“. Din soborul preoţilor au făcut parte părinţi stareţi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, părinţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, precum şi numeroşi slujitori ai sfintelor altare din Patriarhia Română. În tot acest timp, credincioşii au aşteptat ore în şir să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a citit mai multe rugăciuni de dezlegare, apoi a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci.
Pelerinajul, manifestare a credinţei
Programul manifestărilor religioase dedicate Înălţării Sfintei Cruci de la Mănăstirea Hadâmbu a continuat apoi cu Procesiunea „Drumul Crucii“. Aceasta a început la baza Dealului Mare de la Hadâmbu, în prezenţa Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, a preoţilor şi credincioşilor. Mai întâi, cei doi ierarhi au sfinţit Poarta „Bucuria Crucii“, construită la iniţiativa arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul aşezării monahale ocrotite de Maica Domnului. În continuare, a urmat pelerinajul propriu-zis prin dreptul celor 14 troiţe care duc spre aşezământul monastic. La fiecare troiţă s-a citit o evanghelie şi s-a rostit o ectenie, iar ctitorii edificiului au fost stropiţi cu apa sfinţită. De asemenea, o cruce din lemn a fost purtată de la o troiţă la alta, pentru a rememora astfel drumul parcurs de Mântuitorul pe Dealul Golgotei. „Pentru obşea mănăstirii noastre şi pentru credincioşi acest pelerinaj este o mare bucurie duhovnicească. Prin mila Bunului Dumnezeu, în Moldova s-a organizat «Drumul Crucii». Nu ne-am aşteptat ca la acest eveniment să vină atât popor“, a spus arhimandritul Nicodim Gheorghiţă. Urcând pe Dealul Mare de la Hadâmbu, în sunetul toacei şi al căntărilor religioase, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul a menţionat că acest pelerinaj se amplifică an de an. „Am fost prezenţi la Hadâmbu încă de la începuturile organizării acestei procesiuni. Ne bucurăm că mulţi credincioşi vin în număr tot mai mare la acest eveniment deosebit, care se amplifică. Acest lucru arată că oamenii au o cinste deosebită pentru Sfânta Cruce, care este semnul identităţii noastre. Pelerinii manifestă astfel credinţa lor, mai ales că suntem la începutul anului şcolar, când copiii îşi iau crucea pentru a creşte din punct de vedere spiritual. Suntem încredinţaţi că drumul acesta va fi bătătorit în continuare de credincioşii noştri, care vor veni la Hadâmbu cu poverile, necazurile şi bucuriile lor“, s-a exprimat Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul. Cezar Cobuz a ctitorit una din cele 14 troiţe care duc spre Mănăstirea Hadâmbu. L-am surprins purtând cu greu crucea din lemn pe traseul procesiunii. „Prin purtarea crucii, ne aducem aminte de jertfa Mântuitorului pentru întreaga omenire“, a spus Cezar Cobuz. La cea de-a 14-a troiţă, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt în care a făcut o legătură între purtarea crucii şi pelerinajul derulat de-a lungul celor 14 troiţe. Prin grija obştii Mănăstirii Hadâmbu şi a binefăcătorilor, peste 3.000 de pelerini au participat la final la agapa frăţească.