Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucurie pentru ortodocşii români din Spania
Statul spaniol recunoaşte statutul de personalitate juridică pentru primele 68 de parohii ortodoxe române înfiinţate pe teritoriul acestei ţări. Decizia a fost luată de şeful Departamentului de relaţii cu confesiunile religioase din cadrul Ministerului Culturii şi Justiţiei, Jose Maria Contreras.
Preasfinţitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, a fost înştiinţat de acest lucru la întâlnirea avută săptămâna trecută cu oficialul spaniol. Hotărârea de a recunoaşte statutul de personalitate juridică al parohiilor ortodoxe române vine în urma unui proces demarat în anul 2009, dosarele fiind depuse în luna august a acestui an. Urmează ca până în luna noiembrie parohiile să primească actele oficiale de recunoaştere de către Ministerul Justiţiei din Spania, după care vor beneficia de drepturile financiare prevăzute de acest statut. Demersuri pentru asigurarea asistenţei medicale gratuite O altă problemă abordată în cadrul întrevederii dintre Preasfinţitul Episcop Timotei şi şeful Departamentului de relaţii cu confesiunile religioase a fost situaţia preoţilor ortodocşi români care activează în Spania, aceştia fiind privaţi, atât ei, cât şi familiile lor, de asistenţă medicală gratuită. Fiind angajaţi ai Patriarhiei Române, ei contribuie la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din România, însă nu au drepturile cuvenite în ţara în care trăiesc. Această problemă ar fi soluţionată prin semnarea unui acord între ministerele de resort ale celor două state care să le permită accesul gratuit la îngrijiri medicale. Statul spaniol s-a arătat deschis în semnarea unui asemenea acord. Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei a fost înfiinţată în anul 2007, având pe atunci 43 de preoţi care îşi îndeplineau misiunea aici. Numărul slujitorilor a crescut semnificativ până astăzi, fapt care s-a impus în contextul creşterii numărului de români ortodocşi stabiliţi în Spania şi Portugalia. Astfel, la ora actuală activează pe cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei 97 de preoţi care, prin lucrarea lor pastoral-misionară, culturală şi socială, sunt cei care păstrează unitatea românilor în aceste ţinuturi. Recent, Episcopia Italiei a fost recunoscută oficial de către statul italian. Potrivit Departamentului de informare şi mass-media al episcopiei, recunoaşterea reprezintă încununarea eforturilor şi a jertfelniciei celor care au pus bazele primelor comunităţi ortodoxe româneşti în Italia şi a tuturor celor care au continuat şi au dezvoltat această lucrare, preoţi şi mireni, până la stadiul la care ea se află în prezent. Recunoaşterea episcopiei reprezintă, în acelaşi timp, şi recunoaşterea prezenţei pe pământul Italiei a peste un milion de români ortodocşi care încearcă să-şi trăiască şi să transmită mai departe propria credinţă şi propriile tradiţii, păstrându-şi identitatea de credinţă şi neam, dar şi integrându-se în realitatea în care le este dat să trăiască.