Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Bucurie şi întărire sufletească” la Mănăstirea Buciumeni
Credincioşii din Fălticeni au participat, în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, la slujba Sfintei Liturghii în Biserica "Sfântul Gheorghe" - Buciumeni. În incinta acestei aşezări monahale funcţionează, din luna august a anului trecut, un cămin pentru bătrâne.
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit duminică, 19 februarie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Buciumeni din Fălticeni. A devenit o tradiţie ca Înalt Preasfinţia Sa să slujească la această aşezare monahală înaintea Postului Mare. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a pus accentul în predica rostită pe faptele de milostenie care sunt mântuitoare pentru sufletul omului. IPS Pimen i-a îndemnat pe cei prezenţi să acorde o mai mare importanţă laturii filantropice, mai ales că există credincioşi care vin să ajute căminul de bătrâne de la Buciumeni, sfinţit anul trecut. "În fiecare an, înainte de a începe Postul Mare, IPS Pimen ne vizitează pentru a ne da învăţături duhovniceşti de zidire sufletească pentru viaţa noastră călugărească. Înalt Preasfinţia Sa a ales pentru acest an să slujească Sfânta Liturghie în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi. IPS Pimen se îngrijeşte de creşterea noastră duhovnicească şi ne învaţă să fim buni creştini. Pentru noi, slujirea Sfintei Liturghii a fost o mare bucurie şi o întărire sufletească. Vizita Înalt Preasfinţiei Sale face parte din bucuriile duhovniceşti pe care le avem pe parcursul călătoriei noastre în această viaţă", a relatat stavrofora Maria Mălăiescu, stareţa Mănăstirii Buciumeni.
Aşezare monahală reînfiinţată după 1990
Din luna august a anului trecut, la Mănăstirea Buciumeni funcţionează un cămin de bătrâne, a cărui construcţie a început în anul 1998. Bătrânele adăpostite aici beneficiază de cazare, masă, îngrijire medicală şi asistenţă spirituală. "Căminul funcţionează, însă a avut un început timid. Dorim să ne adaptăm cu prezenţa bătrânelor în obştea noastră. La cămin sunt în prezent cinci bătrâne civile şi şase maici care au fost date afară din mănăstire în urma Decretului 410 din 1959. Cele şase maici au avut astfel posibilitatea să se reîntoarcă într-o obşte monahală. Având în vedere faptul că în tinereţea lor au dorit să fie maici, noi dorim să le integrăm în obştea noastră, dar pentru aceasta ne rugăm lui Dumnezeu. Avem modelul Sfântului Serafim de Sarov care a avut la mănăstirea sa obşte de maici şi obşte de mireni", a spus stavrofora Maria Mălăiescu. Mănăstirea Buciumeni datează din anul 1767, actuala biserică din zid a aşezării monahale fiind ridicată între anii 2003-2005. A fost reînfiinţată în anul 1993, având la început statut de schit. De la 1 ianuarie 1997 are statut de mănăstire. Este situată în municipiul Fălticeni în locul numit "Dumbrava minunată". "Majoritatea familiilor din Suceava cunosc locul datorită faptului că aici scriitorul Mihail Sadoveanu a scris "Dumbrava minunată". În prezent se derulează lucrări la agheazmatarul din incinta aşezării monahale, iar pe viitor se intenţionează ridicarea unei clădiri în care să funcţioneze o bibliotecă şi un muzeu", a afirmat stavrofora Maria Mălăiescu.