În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Bucurie și mărturisire în cetatea Iașilor, de ziua Sfintei Parascheva
Peste 30.000 de pelerini s-au rugat și au participat la Sfânta Liturghie oficiată luni, 14 octombrie, în centrul Iașilor, moment care a încununat astfel sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva din acest an. Peste 100.000 de credincioși s-au închinat până în ziua de cinstire a sfintei la racla cu moaștele sale și la mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu (Grecia), împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și alți 17 ierarhi ortodocși.
Municipiul Iași a devenit în ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva cetatea Ortodoxiei românești. Mii de oameni veniți din întreaga lume s-au rugat în această perioadă și au adus prinos de mulțumire sfintei pentru toată binefacerea.
Catedrala Mitropolitană din Iași și-a sărbătorit luni hramul, în ziua de pomenire a Cuvioasei Parascheva. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat pe bulevardul Ștefan cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu, Paxos și Insulele Diapontice, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan și alți 17 ierarhi ortodocși: Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nathanael, Mitropolit de Amantia, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corurile „Sanctus” și „Chivotul” ale Catedralei Mitropolitane din Iași. Înainte de oficierea sfintei slujbe, soborul de arhierei și slujitori s-a închinat la cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nectarie a adresat miilor de credincioși un cuvânt de învățătură: „În răstimpul vieții noastre îl putem vedea pe Dumnezeu nu doar în Tainele Bisericii, ci și în chipul semenilor noștri, care au pășit înaintea noastră pe calea sfințeniei. Iată, astăzi, suntem părtași la o întâlnire de taină dintre doi mari sfinți ai Bisericii noastre, Sfântul Ierarh Spiridon și Preacuvioasa Maică Parascheva. Ei au trăit vremuri diferite și în locuri diferite. Nu s-au întâlnit niciodată ca oameni. Dar au lucrat și avut în inima lor în chip puternic aceeași trăire: a vederii lui Dumnezeu ca iubire și libertate. Au lucrat și au înțeles că sunt ființe chemate să Îl slăvească și să-I mulțumească lui Dumnezeu Care li S-a făcut cunoscut și le-a descoperit scopul vieții: comuniunea cu Dumnezeu ca iubire și libertate. Această comuniune se realizează pe căile propovăduite și practicate de Biserică [...]. Într-o lume a ateismului, a materialismului, a răutății, a necredinței și a raționalismului care tăgăduiesc adevărul revelat, Sfântul nostru Spiridon se întâlnește cu noi și cu Sfânta Preacuvioasă Parascheva, încredințându-ne încă o dată că: «Sfânt este Domnul Dumnezeul nostru!» Să-i urmăm, așadar, pe calea lor de viețuire creștină și să-L slăvim pe Dumnezeu pentru darurile Lui cele mari”, a spus Mitropolitul grec.
Distincții pentru preoții jertfelnici din Arhiepiscopia Iașilor
Sărbătoarea din acest an a fost marcată și printr-un moment festiv în care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oferit distincții pentru 17 clerici de la sate și orașe din Arhiepiscopia Iașilor, care au suferit în perioada epocii comuniste și au întâmpinat obstacole în timpul zidirii unor sfinte locașuri.
La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulţumit ierarhilor prezenţi, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor, dar şi zecilor de mii de pelerini care au luat parte luni, dar și în celelalte zile la sărbătoarea Sfintei Ocrotitoare a Moldovei.
„Tuturor pelerinilor le adresăm mulțumire pentru toată frumusețea cu care au îmbrăcat această sărbătoare. S-au îmbrăcat ei înșiși cu frumusețea Sfinților Spiridon și Parascheva și cu această frumusețe au împodobit aceste zile. Pelerinajul dumneavoastră este admirat de foarte mulți. În același timp, există și oameni care critică, nu înțeleg acest pelerinaj sau îl murdăresc. Să-i iertați, iubiți credincioși, și să nu-i condamnăm pentru aceasta. Să-i înțelegem, pentru că actul de pelerinaj la care v-ați înscris nu poate fi înțeles de logica acestei lumi. […] Pelerinajul este ca dragostea și ca Dumnezeu. Iar aceste două lucruri se trăiesc, se descoperă, nu se explică rațional. Dumnezeu să vă răsplătească pentru inima pe care o aveți, o inimă mare precum cea a Sfinților Spiridon și Parascheva. O inimă care rabdă, iartă, mulțumește și iubește cu supramăsură, căci aceasta este singura măsură adevărată a dragostei”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
Programul liturgic a continuat luni cu Paraclisul Sfintei Parascheva, de la ora 17:00, iar de la ora 18:30 a avut loc în Catedrala Mitropolitană un concert dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași, condus de maestrul Doru Petru Morariu.
Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Spiridon rămân spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până marți, 15 octombrie.
Priveghere la Catedrala Mitropolitană din Iași
Catedrala Mitropolitană din Iași s-a umplut de credincioși în noaptea dintre 13 și 14 octombrie 2019. Pelerinii veniți din întreaga țară au participat la momentele religioase săvârșite cu ocazia celebrării hramului. Slujbele Vecerniei cu Litia și Utrenia au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Sfânta Liturghie a fost oficiată după miezul nopții de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Răpunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași și de Corul mitropolitan „Chivotul”.