De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bucurie şi sfinţenie în Cetatea Ortodoxiei româneşti
Zilele trecute, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a transformat Iaşul în Cetatea Ortodoxiei româneşti. În rândurile următoare, am încercat să alcătuim o retrospectivă a tuturor evenimentelor şi manifestărilor dedicate hramului Sfintei Ocrotitoare a Moldovei.
Sărbătoarea din acest an de la Iaşi a debutat vineri, 10 octombrie, odată cu scoaterea spre închinare a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. La ora 4:00, sfintele moaşte au fost ridicate din catedrală şi depuse în baldachinul special amenajat pentru pelerini, lângă catedrală. La ora 7:00 a avut loc tradiţionala procesiune în jurul sfântului locaş. Alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost aşezate spre închinare şi părticele din moaştele a 33 de sfinţi, care se află într-o raclă mai mică în Catedrala Mitropolitană, precum şi o icoană a Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, icoană dăruită Catedralei din Iaşi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an. Această icoană conţine părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.
Vineri seară a avut loc Pelerinajul „Calea Sfinţilor“. Cu această ocazie, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate pe străzile din centrul municipiului. Procesiunea, care s-a bucurat de participarea a aproximativ 10.000 de credincioşi, a fost condusă de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. La acest eveniment au participat preoţi din protopopiatele Iaşi 1, Iaşi 2 şi Iaşi 3, 60 dintre aceştia mergând în faţa sfintelor moaşte.
Sâmbătă, 11 octombrie, PS Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Tot sâmbătă, în turnul Mănăstirii Golia din Iaşi a fost vernisată expoziţia „Constantin Brâncoveanu 300 - Documente de arhivă“. Expoziţia a cuprins reproduceri ale unor documente emise de cancelaria brâncovenească în perioada 1688-1714. Cu acelaşi prilej a fost lansat şi un volum omagial dedicat Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, în seara zilei de 11 octombrie 2014, slujba Privegherii a fost oficiată de pr. prof. univ. dr. Ioan Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.
Distincţia „Crucea Moldavă“ pentru academicianul Alexandru Zub
Duminică, 12 octombrie, a fost resfinţită Biserica „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul“ din Iaşi. Slujba de resfinţire a fost oficiată de IPS Părinte Amfilohie, Mitropolit de Kisamos şi Selinon (Grecia - Creta), înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. După resfinţire a fost oficiată Sfânta Liturghie la finalul căreia IPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a vorbit credincioşilor despre semnificaţiile slujbei de sfinţire a unui locaş de cult. În acelaşi context, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a vorbit despre importanţa evenimentului pentru comunitatea parohiei ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul, mulţumind tuturor celor care s-au implicat în derularea lucrărilor, dar şi celor care au fost prezenţi la slujba de resfinţire. La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Sfânta Liturghie a fost săvârşită duminică de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, cuvântul de învăţătură fiind rostit de prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu. În seara aceleiaşi zile, s-a derulat faza mitropolitană a Concursului coral „Lăudaţi pe Domnul!“, ediţia a VII-a. În urma acestui concurs, ce a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Corul „Nektarios“ al Bisericii „Sfântul Nectarie“ din Iaşi a fost desemnat să reprezinte Mitropolia Moldovei şi Bucovinei la etapa finală de la Bucureşti. Tot duminică seara au ajuns la Iaşi moaştele Sfântului Domnitor Martir Brâncoveanu. Sfintele odoare au fost aduse de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou“ din Bucureşti. Delegaţia a fost întâmpinată pe Aeroportul din Iaşi de IPS Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Sfintele moaşte au fost apoi întâmpinate pe pietonalul din dreptul Catedralei Mitropolitane din Iaşi de aproape 1.000 de credincioşi, în prezenţa Gărzii de onoare a Armatei. La finalul rugăciunii care s-a făcut cu această ocazie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a vorbit celor prezenţi despre Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu, ca un veritabil model de urmat pentru toţi românii. În continuare, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre manifestările închinate anul acesta la împlinirea a 300 de ani de la martiriul marelui voievod. Racla cu sfintele moaşte a fost aşezată apoi spre închinare în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, lângă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Tot în cadrul manifestărilor sărbătorii Sfintei Parascheva din acest an, academicianul Alexandru Zub, chiar în ziua împlinirii vârstei de 80 de ani - 12 octombrie 2014, a primit din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Moldavă“. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi, în prezenţa a numeroase personalităţi culturale, profesori universitari şi autorităţi locale. Reprezentantul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan la momentul aniversar a fost părintele Constantin Sturzu, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor. În cuvântul rostit la primirea „Crucii Moldave“, academicianul Alexandru Zub a amintit că în adolescenţă s-a gândit serios să urmeze o carieră clericală, fiind foarte apropiat de părintele paroh din satul natal, mai ales în activităţile culturale, dar din cauza desfiinţării Seminarului de la Dorohoi, a ales să urmeze cursurile Şcolii Normale (Pedagogice) din Şendriceni - Dorohoi.
Sfânta Liturghie arhierească în cinstea Aducerii la Iaşi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei
Luni, 13 octombrie, a avut loc sfinţirea Bisericii „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Iaşi. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae de Akhalkalaki şi Kumurdo, înconjurat de un sobor de nouă ierarhi din ţară şi străinătate. Slujba de târnosire a fost urmată de slujba Sfintei Liturghii, la finalul căreia IPS Mitropolit Teofan a mulţumit tuturor celor care de-a lungul timpului s-au implicat în lucrările de ridicare a noii biserici. Toţi ctitorii, precum şi reprezentanţii autorităţilor publice care au ajutat la construcţia bisericii au primit diplome şi distincţii de vrednicie. Tot luni, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Dignus est“ al preoţilor din Episcopia Huşilor, membrii acestuia fiind felicitaţi la final de PS Părinte Corneliu. La Policlinica „Providenţa“, bucuria împlinirii a doi ani de la sfinţirea noului sediu a fost întregită pe data de 13 octombrie 2014 de vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan împreună cu IPS Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniou şi Siatista (Grecia), IPS Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Mitropolit Amfilohie, Mitropolit de Kisamos şi Selinon, PS Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi PS Părinte Episcop Mihail al Episcopiei Române Ortodoxe a Australiei şi Noii Zeelande. Tot ca invitaţi au fost prezenţi la eveniment şi d-l Romeo Moşoiu, consilier al ministrului Educaţiei Naţionale, şi d-l Cătălin Pâslaru, inspector general pe probleme de religie în acelaşi minister. Tot cu o zi înainte de marele hram al Cuvioasei, un grup de ierarhi şi oaspeţi ministeriali, însoţiţi de IPS Mitropolit Teofan, au fost în vizită la Şcoala „Varlaam Mitropolitul“. Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, aflată lângă Biblioteca Centrală Universitară din Iaşi, a fost neîncăpătoare în seara zilei de luni la slujba Vecerniei, prilejuită de hramul sfântului locaş, ce a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Ierarhul a adresat la final un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre sărbătoarea Sfintei Parascheva şi despre martiriul Sfinţilor Brâncoveni.
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a culminat pe data de 14 octombrie, cu slujba Sfintei Liturghii dedicate hramului, la care au participat mii de credincioşi, invitaţi din ţară şi străinătate, autorităţi locale şi centrale. Slujba a fost săvârşită pe o scenă special amenajată pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi, de către un sobor de 26 de arhierei români şi străini, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniou şi Siatista. După citirea Evangheliei, PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul hramului din acest an de la Iaşi, mesaj intitulat „Pelerini întâmpinaţi la Iaşi de Sfânta Cuvioasă Parascheva şi Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu“. La rândul său, IPS Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniou şi Siatista, a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre cinstirea de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva în rândul popoarelor ortodoxe, dar şi despre modelul ei de credinţă ce ar trebui urmat cu bucurie de toţi oamenii zilelor noastre. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat câteva gânduri credincioşilor, mulţumind Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru mesajul transmis şi pentru binecuvântarea dată de a fi aduse la Iaşi moaştele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, tuturor celor care au contribuit la organizarea evenimentelor prilejuite de hramul Sfintei Parascheva din acest an, precum şi miilor de pelerini care au înfrumuseţat prin prezenţa lor sărbătoarea de la Iaşi. Un moment deosebit al slujbei hramului din acest an l-a reprezentat aducerea pe scena unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească a unei familii cu 13 copii din localitatea Roznov, judeţul Neamţ, care au primit distincţii din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, precum şi daruri din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Marţi seară, în Catedrala Mitropolitană a avut loc un concert religios, susţinut de Grupul vocal „Acapella“ din Bucureşti.
Miercuri, 15 octombrie, în Aula „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza din Iaşi, Centrul Cultural Misionar DOXOLOGIA al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a organizat o dublă prezentare de carte: „Imnele Sfinţilor Martiri Brâncoveanu“ (autor: Ioan Alexandru) şi „Mai aproape de Hristos. Spovedania şi iertarea“ (autor: Mitropolitul Antonie de Suroj). În cadrul acestui eveniment, invitaţii au asistat şi la conferinţa „Mărturisirea“, susţinută de părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului şi de scriitorul Costion Nicolescu.
Joi, 16 octombrie, înainte de a pleca spre Bucureşti, moaştele Sfinţilor Brâncoveni au poposit pentru câteva ore la biserica cu hramurile „Sfânta Mahramă“ şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Iaşi, păstorită de părintele paroh Neculai Dorneanu. Credincioşii primei parohii din zona Moldovei care a primit hramul Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache, au avut bucuria de a se închina aici cinstitelor moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu. Cu această ocazie a fost oficiată Sfânta Liturghie de PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.