În Duminica a 30‑a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Halânga, Protopopiatul Drobeta, unde a săvârșit Sfânta
Bucurii duhovniceşti la Severin şi Lainici
Catedrala episcopală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Drobeta-Turnu Severin şi-a serbat ocrotitorul miercuri, 8 mai. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de arhierei. Sărbătoarea a fost împlinită la Mănăstirea Lainici, în judeţul Gorj, care şi-a serbat hramul.
Sărbătoarea credincioşilor mehedinţeni a început din seara zilei de miercuri, 8 mai, atunci când, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost adusă în cetatea de pe malurile Dunării racla cu moaştele Sfântului Cuvios Antonie de la Schitul Iezer-Vâlcea. Zeci de preoţi şi diaconi mehedinţeni în frunte cu Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi sute de oameni au venit să întâmpine delegaţia care a însoţit sfintele moaşte. Racla cu sfintele moaşte a fost adusă de la Schitul Iezer, jud. Vâlcea, de către Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După slujba de Te Deum oficiată în pridvorul Catedralei episcopale, racla a fost aşezată pe un baldachin special amenajat, unde rând pe rând preoţii şi credincioşii s-au închinat cu evlavie şi au sărutat racla cu sfintele moaşte ale Cuviosului Antonie. Au fost săvârşite slujba Vecerniei şi Acatistul Cuviosului Antonie. Cu acest prilej, la Centrul eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, au fost realizate icoane reprezentându-l pe Sfântul Antonie, dar şi un CD audio cu viaţa şi acatistul său, imprimat cu vocea arhid. Adrian Cristian Maziliţa, consilier administrativ în cadrul Centrului eparhial şi dirijor al Corului Kinonia. La festivităţile de primire a moaştelor Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer au luat parte Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox al românilor din Europa de Nord. În ziua praznicului, joi, 9 mai, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o esplanadă, în faţa Catedralei episcopale, de către un numeros sobor de arhierei, în frunte cu IPS Mitropolit Irineu. Au participat: IPS Teodosie - Arhiepiscopul Tomisului, PS Lucian - Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim - Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Sebastian - Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Gurie - Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Macarie - Episcopul ortodox al românilor din Europa de Nord, şi PS Emilian Lovişteanul - Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de către Corul Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.
În tot acest timp, credincioşii mehedinţeni s-au putut închina la moaştele sfântului, care au rămas în Cetatea Severinului până în după-amiaza zilei de 9 mai.
Mănăstirea Lainici a îmbrăcat haină de sărbătoare de praznicul Izvorului Tămăduirii. Sute de credincioşi din întreaga ţară şi-au îndreptat paşii spre lavra de pe defileul Jiului pentru a aduce cinstire Sfântului Irodion, prăznuit laolaltă cu sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Cu acest îndoit prilej de bucurie duhovnicească, în mijlocul obştii monahale a poposit IPS Mitropolit Irineu, care a luat mai întâi parte la slujba de Priveghere, săvârşită în seara zilei de joi, 9 mai, urmând ca a doua zi să oficieze Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.
În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre importanţa celor două prăznuiri, a Sfântului Irodion şi a Izvorului Tămăduirii, sub protia cărora a fost aşezată biserica cea mare a Mănăstirii Lainici.
După cuvântul IPS Irineu, preoţii, diaconii şi credincioşii au mers în pridvorul bisericii, unde a fost oficiată slujba de Sfinţire a apei. După slujbă, moaştele Sfântului Irodion, ocrotitorul mănăstirii, au fost purtate în procesiune împrejurul sfântului lăcaş. La final, credincioşii prezenţi au luat parte la tradiţionala agapă frăţească, organizată în trapeza mănăstirii.