Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Bucurii duhovnicești pentru credincioșii din Arhiepiscopia Târgoviștei
În zilele de vineri, 28 iulie, și sâmbătă, 29 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În seara zilei de sâmbătă, la Mănăstirea Bâldana din județul Dâmbovița, ierarhul a săvârșit slujba de sfințire a raclei în care au fost așezate fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.
Cu prilejul slujbelor săvârșite la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, Înaltpreasfinția Sa i-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Nicolae Valentin Ioniță, pe seama Parohiei Bolovani din Protoieria Titu, și pe diaconul Cristian Grigorov, pe seama Parohiei „I.L. Caragiale” din Protoieria Târgoviște Sud. În cuvintele de învățătură rostite, ierarhul a evocat principalele probleme pastoral-misionare contemporane, printre care se numără asaltul diferitelor ideologii și al neopăgânismului, criza morală și economică, războiul, sărăcia și nevoile educațional-catehetice majore ale tinerelor generații.
La Mănăstirea Bâldana, Arhiepiscopul Târgoviștei a săvârșit sâmbătă seara slujba Vecerniei, la finalul căreia a avut loc ceremonia de așezare, într-o nouă raclă, a unor fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, precum și slujba de sfințire a raclei care va rămâne în tezaurul sacru al așezământului monahal. Cinstitele odoare au fost aduse, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de la Mănăstirea Cernica, acolo unde în timpul Sfântului Calinic s-a decis ca Mănăstirea Bâldana să devină metoc al Mănăstirii Cernica. Sfântului Calinic i se datorează constituirea primei obști monahale de la Bâldana, formată din monahii venite de la diferite mănăstiri.
La eveniment au participat numeroși credincioși de la parohiile din apropiere împreună cu preoții lor, călugării Mănăstirii Bâldana, precum și reprezentanți ai autorităților locale. În cuvântul său de învățătură, chiriarhul a evidențiat importanța sfinților în Ortodoxie și rolul pe care aceștia îl au în aprofundarea și propovăduirea credinței. Ierarhul a evocat apoi cele mai importante aspecte ale vieții Sfântului Ierarh Calinic, arătând că el este unul din sfinții cei mai iubiți de poporul român, „o personalitate complexă ce a îmbinat tradiția isihastă cu cea a înțelepciunii păstoririi echilibrate și dinamice a Bisericii”, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.