„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„Bucuroşi vă colindăm…”
Însufleţiţi de spiritul sărbătorilor şi de dorinţa de a face bine, colindătorii de la Şcoala Gimnazială nr. 27 din Bucureşti au pornit să vestească Naşterea Domnului. Mai întâi, şi-au colindat dascălii şi colegii de şcoală, apoi pe vecinii lor mai mici, copiii de la Grădiniţa nr. 135, aflată in imediata apropiere. N-au uitat însă nici de prietenii lor mai vechi, cei 60 de copii de la Asociaţia „Sfântul Stelian”, pe care au ţinut să-i întâlnească şi în acest an. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare şi încărcaţi cu daruri, colindătorii şi urătorii au susţinut un program de colinde şi obiceiuri de iarnă în incinta Centrului Educaţional al Asociaţiei „Sfântul Stelian” din strada Nasăud, nr. 2, sectorul 5 al Capitalei.
„Copiii pe care i-aţi întâlnit aici provin din medii defavorizate. Cei mai mulţi apartin unor familii cu mari probleme financiare, iar o parte din ei vin din familii monoparentale şi cu mulţi frati. Programul elevilor din asociaţie este un fel de after-school. După ce termină orele de curs, copiii vin şi iau masa de prânz, apoi îşi fac temele şi urmează diverse activităţi educative, iar seara se întorc pe la casele lor. Noi ne străduim să le procurăm hrană, îmbrăcăminte şi rechizite, încurajându-i să frecventeze şcoala, iar orice ajutor primit din partea cuiva este binevenit. De asemenea, dorim ca relaţia dintre copiii celor două instituţii să fie una ziditoare. Ei sunt bucuroşi atunci când primesc ceva, dar simt nevoia să şi dăruiască la rândul lor. Copiii noştri vor să fie şi ei gazde primitoare care să ofere ceva din puţinul lor. De aceea, încercăm să-i responsabilizăm şi să le creştem stima de sine, să simtă şi ei că dăruiesc şi că sunt cineva. Altfel vor avea mereu o atitudine pasivă de victime, neştiind să-şi contruiască viitorul”, ne-a mărturisit Rodica Cioloca, vicepreşedintele asociaţiei.
Coplesiţi de emoţii, colindătorii l-au ajutat pe Moş Crăciun să împartă darurile celor nevoiaşi şi au pornit mai departe, „către alte case”, după cum spune vechiul colind. De data aceasta gazdă bună a fost Biserica „Sfântul Fanurie” din Bucureşti unde copiii de la Şcoala nr. 27 s-au întâlnit cu cei de la Şcoala 70. De dimineaţă, cele două grupuri de colindători s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie din Duminica dinaintea Naşterii Domnului, iar la sfârşitul slujbei au colindat aşa cum odinioară făceau şi stăbunii lor „cu credinţa în suflete şi cu cojoacele pe spate”.
„Colindele, dar şi celelate obiceiuri de iarnă, ne amintesc de adevăratele noastre rosturi. Numai credinţa curată a neamului românesc a făcut ca ele să dăinuie peste vremuri. De aceea, avem datoria sfântă de a fi continuatorii acestor frumoase tradiţii căci, iată, ele au menirea de a chema la credinţă şi la mântuire toate neamurile”, a spus părintele Cristian Popa, parohul Bisericii ,,Sfântul Fanurie”, remarcând-o între colindători pe Ana, o fetiţă de naţionalitate chineză, îmbrăcată în costumul popular românesc. La sfârşit, colindătorii şi copiii din parohie prezenţi în biserică au primit daruri pregătite de Comitetul parohial. (Diac. Ovidiu Balahura)