Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, duminică, 30 martie 2025, a avut loc în Episcopia Hușilor a 15-a ediție a „Marșului pentru viață”, punctul culminant al „Lunii pentru viață”.
„Buna Vestire este începutul unirii umanității cu Dumnezeu”
Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte astăzi, 25 martie, praznicul Bunei Vestiri, în toate sfintele lăcașuri fiind săvârșită rânduiala specială a Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia. În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei oficiate în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale din Capitală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre importanța evenimentului relatat în Evanghelia sărbătorii, precum și despre modul în care Biserica noastră marchează anual „Luna pentru viață”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat mai întâi că această sărbătoare este închinată deopotrivă Mântuitorului Iisus Hristos, Care Se zămislește sau Se întrupează ca urmare a ascultării Maicii Sale, dar şi Fecioarei Maria, ființa umană cea mai curată aleasă să poarte în pântece pe Fiul lui Dumnezeu.
„Biserica noastră prăznuiește astăzi sărbătoarea Bunei Vestiri a Preasfintei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarea şi pururea Fecioara Maria. Ei i se vestește că va naște pe Pruncul Iisus, Fiul lui Dumnezeu. Dar această sărbătoare este și a zămislirii Pruncului Iisus sau a Întrupării Fiului veșnic al lui Dumnezeu. Pruncul Iisus este Fiul Cel veșnic al Tatălui Ceresc, Care prin lucrarea Duhului Sfânt Se zămislește ca Om, și după nouă luni Se naște din Fecioara Maria. Astfel, sărbătoarea aceasta este deodată a Maicii Domnului și a Domnului Iisus Hristos. Otpustul acesteia începe cu cuvintele: «Cel Ce a binevoit a Se întrupa pentru a noastră mântuire...» Așadar, praznicul acesta este sărbătoarea Întrupării Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este și dedicată Bunei Vestiri pe care Arhanghelul Gavriil o face Fecioarei Maria, dar este și sărbătoarea zămislirii Pruncului Iisus sau a Întrupării ca Om a Fiului lui Dumnezeu Cel veșnic”, a spus Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat importanța acestui eveniment pentru istoria mântuirii oamenilor, zămislirea Fiului lui Dumnezeu ca Om în pântecele Fecioarei Maria reprezentând primul act al misiunii mântuitoare pe care Domnul Iisus Hristos Și-a asumat-o.
„În troparul Bunei Vestiri se spune că aceasta este începutul mântuirii noastre. Mântuirea înseamnă unirea omului păcătos și muritor cu Dumnezeu Cel sfânt și nemuritor pentru a se elibera de păcat și de moarte și a dobândi viața veșnică. Buna Vestire este începutul unirii umanității cu Dumnezeu. Mântuitorul Iisus Hristos Se întrupează în momentul în care Fecioara Maria, în mod liber, acceptă să devină mama Pruncului Iisus, a Fiului veșnic al lui Dumnezeu devenit Om. Adam și Eva, prin neascultare și neînfrânare, au pierdut mântuirea și au fost izgoniți din Rai, însă Maica Domnului Hristos, noua Evă, prin smerită ascultare, îndreaptă greșeala neascultării protopărinților, aducând astfel binecuvântare în locul blestemului și bucurie în locul întristării. De aceea, în Acatistul Bunei Vestiri se spune: «Bucură-te, ridicarea lui Adam celui căzut; Bucură-te, izbăvirea de lacrimi a Evei». Dacă Eva a plâns pentru că a fost izgonită din Rai, Fecioara Maria ne aduce bucuria mântuirii prin smerita ascultare de Dumnezeu. Această bucurie este exprimată de Biserică prin alcătuirea multor rugăciuni și cântări adresate Maicii Domnului, aproape toate fiind inspirate din cuvintele Arhanghelului Gavriil, care a salutat-o cu închinăciune pe Fecioara Maria și a zis: «Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei». (...) După aceste cuvinte ale Arhanghelului Gavriil, prin care îi explică Fecioarei Maria că este vorba de o lucrare sfântă dumnezeiască, mai presus de înțelegerea omenească, ea exprimă acceptul ei și răspunde: «Iată roaba Domnului! Fie mie după cuvântul Tău». Prin aceasta vedem că Fecioara Maria este smerită și ascultătoare, acceptând să devină mama Pruncului Iisus, Mântuitorul lumii. De aceea, ea devine icoana vie a Bisericii, care ascultă de Dumnezeu și împlinește întru smerenie voia Lui”, a afirmat Patriarhul României.
În încheiere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre manifestările organizate în Patriarhia Română în cadrul „Lunii pentru viață”, dedicată protejării vieții umane încă de la zămislire.
„În mod deosebit, în această zi a Bunei Vestiri, prețuim mult binecuvântarea lui Dumnezeu pentru toate familiile și mai ales pentru cele care dau naștere la copii sau înfiază copii. De aceea, de mai mulți ani în România se organizează în martie o lună de meditație, de rugăciune, de sfătuire pentru a proteja viața copiilor, iar în mod deosebit se organizează «Marșul pentru viață», care în acest an va avea loc în 29 martie, purtând tema «Fiecare om contează!» Prin aceasta se încurajează nașterea de copii, ajutorarea familiilor și a tinerelor fete care poartă sarcină, ajutorarea tuturor celor care iubesc viața ca dar al lui Dumnezeu, deoarece omul care se naște pe pământ devine nu numai cetățean al patriei pământești, ci, dacă trăiește o viață potrivit voii lui Dumnezeu, poate ajunge și cetățean al Raiului. Mai precis, orice copil care se naște poate ajunge un sfânt dacă este crescut în credință şi iubire faţă de Dumnezeu și de aproapele. Prin urmare, darul acesta al vieții omului este un dar pentru eternitate. (...) Valoarea unui copil în lumea aceasta este o valoare infinită. Fiecare copil este unic și prin Botez este chemat să trăiască veșnic în iubirea Preasfintei Treimi, potrivit făgăduinței Mântuitorului: «Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, viu va fi»”, a spus Preafericirea Sa.