Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Buna Vestire la Catedrala Patriarhală
Cu prilejul sărbătorii Bunei Vestiri, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Consfătuirea Naţională a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) şi a Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (LTCOR) intitulat „Vocaţia tinerilor ortodocşi astăzi: comuniune şi responsabilitate”. Deschiderea consfătuirii a avut loc după-amiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, în prezenţa pr. Florin Marica, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, şi pr. David Pestroiu, consilier eparhial în cadrul Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Pomenire pentru părintele Alexandru Moțoc
În cadrul Sfintei Liturghii a fost pomenit părintele Alexandru Moţoc, inspector general bisericesc, care a trecut la Domnul în dimineaţa zilei de 25 martie. „Părintele inspector general bisericesc Alexandru Moţoc a trecut la cele veşnice în urma unei scurte dar foarte complicate suferinţe. A fost un ostenitor de mare nădejde al Cancelariei Sfântului Sinod, un om care s-a remarcat prin seriozitate, prin disciplină, prin abnegaţie. A făcut dovada unei energii rare, a fost şi un bun teolog şi o vreme a fost şi director de seminar. A făcut un doctorat în teologie care s-a bucurat de mare succes, cu o teză închinată Sfântului Cuvios Dionisie cel Mic din Dobrogea, cel care a întemeiat era creştină, punând bazele noului calendar, ce numără anii începând cu anul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De asemenea, la Parohia „Sfânta Treime”-Tei din Bucureşti, la care a slujit, a depus o osteneală cu totul impresionantă, a restaurat biserica, a construit în jurul sfântului locaş, deşi spaţiul era foarte mic, edificii necesare pentru dezvoltarea activităţilor misionare şi sociale ale Bisericii, mai ales cu tinerii. A organizat un centru after-school, cu bibliotecă şi computere pentru copiii şi tinerii din parohie ş.a. Exprimându-ne părerea de rău pentru plecarea lui atât de timpurie dintre noi, ne rugăm Milostivului Dumnezeu să primească sufletul său în Împărăţia Sfintei Treimi şi în lumina drepţilor şi sfinţilor, care sunt moştenitorii acestei Împărăţii”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.