În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
„Bursele Bucuriei” - o investiție în educația elevilor reșițeni
Centrul de Tineret Moniom - organizație care funcționează pe lângă Parohia Moniom, judeţul Caraş-Severin, a inițiat proiectul socio-educațional „Bursele Bucuriei”. Prin intermediul acestuia sunt sprijiniţi elevii cu rezultate bune la învățătură, dar fără posibilități materiale sau cei aflați în diverse situații familiale dificile, prin oferirea unei burse lunare în perioada perioada septembrie 2019 - august 2020.
Fiecare elev beneficiar al burselor va primi, în total, suma de 1.200 lei, în șase tranșe de câte 200 lei, pe parcursul acestui an școlar, dar și al perioadei de vară. Banii vor putea fi folosiți pentru achiziția de rechizite, cărți, auxiliare sau haine, pentru că scopul principal al programului este sprijinirea directă a educației și formării elevilor. „Pe lângă bursele lunare, copiii vor primi pachete cu daruri de Crăciun, de Paști și de 1 iunie și vor avea, totodată, posibilitatea să participe gratuit la taberele educaționale pe care le vom organiza în vara anului 2020. Acest din urmă beneficiu va fi acordat elevilor care se vor implica în activitățile educative propuse de centrul nostru de tineret, precum și în viața liturgică a Bisericii”, a precizat părintele Mihai Ciucur, președintele Asociației „Centrul de Tineret Moniom” și inițiatorul programului.
Beneficiarii programului de sprijin sunt 26 de elevi de la toate nivelurile de studiu (primar, gimnazial și liceal) din municipiul Reșița, selectați la recomandarea școlilor și a parohiilor partenere.
„Valoarea burselor este de 31.200 lei, iar dacă luăm în calcul și celelalte bucurii pe care le pregătim acestor elevi merituoși - respectiv pachetele de sărbători și, mai ales, locurile în tabere -, suma pe care suntem pregătiți să o investim depășește 50.000 lei. Dincolo de cifre și de beneficii materiale directe, avem speranța că vom putea să investim și în educația și formarea în plan moral a acestor copii, pentru că ne propunem să îi implicăm în proiectele catehetice și de voluntariat ale centrului nostru, dar și să îi familiarizăm cu valorile Bisericii”, a mai subliniat coordonatorul programului.
Fondul de burse a fost constituit din donații și sponsorizări ale diverșilor oameni de bine, precum și din contribuția membrilor și voluntarilor asociației și a Parohiei Moniom. „Dorim să mulțumim tuturor oamenilor care s-au implicat în sprijinirea acestui program, cei mai mulți oferindu-se să susțină una sau chiar mai multe burse lunare pe întreaga durată a proiectului și ceea ce ne-a bucurat, de asemenea, este dorința tuturor ca ei să rămână anonimi. În același timp, dorim să mulțumim școlilor partenere pentru sprijinul acordat în identificarea beneficiarilor, pentru că principalul criteriu de selecție a fost performanța școlară, iar pentru aceasta am luat în calcul recomandările venite pe linie școlară, de la învățători și diriginți”, a mai precizat părintele Mihai Ciucur.
În perioada următoare va fi organizată o întâlnire cu toți beneficiarii și familiile lor, precum și cu reprezentanții școlilor și ai parohiilor partenere, pentru stabilirea detaliilor și semnarea contractelor de sponsorizare, iar în data de 10 noiembrie vor fi acordate primele burse, fiecărui beneficiar al programului.