De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bust al Mitropolitului Nicolae Bălan, sfinţit la Blăjenii de Sus
Un bust al Mitropolitului Nicolae Bălan a fost ridicat în satul său natal, Blăjenii de Sus, judeţul Bistriţa Năsăud.
La inaugurare au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, autorităţi judeţene şi locale, preoţi din localităţile învecinate, fii ai satului şi personalităţi culturale.
După dezvelirea monumentului Mitropolitului Nicolae Bălan, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, alături de un sobor de preoţi în frunte cu protopopii Bistriţei şi Năsăudului, Alexandru Vidican şi Ioan Dâmbu, a oficiat o slujbă de sfinţire.
IPS Părinte Mitropolit Andrei a elogiat personalitatea celui ce a fost Mitropolitul Nicolae Bălan, arhiereu şi membru al Academiei Române. Ierarhul a vorbit despre rolul său foarte important în perfecţionarea învăţământului teologic de la Sibiu, apoi a lăudat eforturile făcute de autorităţile locale şi judeţene pentru ridicarea acestui bust, care să amintească tuturor de cel care a fost Mitropolit al Ardealului.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan a declarat că aceasta este o zi specială pentru toţi cei prezenţi la eveniment şi este o dovadă a asumării şi recunoaşterii trecutului, a cinstirii înaintaşilor.
Parohul din Blăjenii de Sus, Toader Tomoroga, a precizat, la festivitate, că Mitropolitul Nicolae Bălan este un model demn de urmat de către tineri.
„Tot ceea ce s-a întâmplat astăzi la Blăjenii de Sus nu face decât să ne responsabilizeze şi să ne angajeze să îi urmăm exemplul de vieţuire, precum şi a altor oameni care sunt adevărate modele de urmat, mai ales într-o lume în care ne confruntăm cu o criză a reperului şi a modelului. În lumea de azi mereu ne plângem că există o criză materială, însă aceasta nu va fi soluţionată şi realizată decât dacă vom rezolva criza morală, mai întâi. Mitropolitul Nicolae Bălan, dar şi alţii, ne pot ajuta ca să rămânem în matca Bisericii străbune, să fim sinceri, să ne pese de ţară, neam şi de Biserică. Să ne ajute Dumnezeu să fim demni urmaşi ai lor“, a spus părintele Toader Tomoroga.
Bustul Mitropolitului Nicolae Bălan, realizat de sculptorul Mircea Mocanu, se află în curtea actualei case parohiale, construită pe fostul amplasament al casei sale părinteşti. Monumentul a fost realizat prin contribuţia Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a alocat pentru ridicarea lui 50.000 lei. În urmă cu aproximativ 13 ani a mai fost inaugurat în satul natal un bust al Mitropolitului Ardealului, însă odată cu trecerea anilor, monumentul s-a deteriorat, iar acum a fost refăcut, lucrarea fiind acum din bronz, după cum a declarat primarul comunei Şintereag, Ioan Bob.
35 de ani Mitropolit al Ardealului
Nicolae Bălan s-a născut în 1882, în localitatea Blăjenii de Sus, comuna Şintereag. Acesta s-a stins în 1955, la vârsta de 73 de ani în Sibiu. A fost Mitropolit al Ardealului vreme de 35 de ani, între anii 1920-1955. De asemenea, a fost şi membru de onoare al Academiei Române. Înainte să fie hirotonit preot, în 1918, Nicolae Bălan a fost trimis la Iaşi de Consiliul Naţional Român din Transilvania să intervină pe lângă membrii din Guvernul României, pentru realizarea unirii tuturor românilor. A fost hirotonit Mitropolit al Ardealului în 1920, când a fost ales şi membru de onoare al Academiei Române. Pe parcursul celor 35 de ani, în calitatea de mitropolit, acesta a apărat cu tărie autonomia Bisericii. De asemenea, la iniţiativa Mitropolitului Nicolae Bălan, Institutul Teologic din Sibiu a fost ridicat la rangul de Academie în 1921.