De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Bustul voievodului Vlad Țepeș, dezvelit la mănăstirea prahoveană Turnu
La Mănăstirea Turnu din localitatea prahoveană Târgșoru Vechi a fost dezvelit duminică, 16 octombrie 2022, un bust din bronz al voievodului Vlad Țepeș. Lucrarea este realizată de sculptorul George Dumitru, fiind parte a unui proiect inițiat anul trecut cu ocazia împlinirii a 590 de ani de la nașterea domnitorului. La eveniment au participat academicieni, profesori universitari, oameni de cultură din țară și străinătate, oficialităţi şi primari din judeţul Prahova, informează Radio TRINTAS.
Momentul inaugurării a prilejuit și organizarea unei sesiuni de comunicări științifice, intitulată „Vlad Țepeș, personalitate medievală europeană”.
„A fost evocat unul dintre domnitorii noștri speciali, Vlad Țepeș, despre care s-a scris foarte mult. Nici un alt domnitor din spațiul românesc nu a fost atât de comentat, criticat și de lăudat, totodată. Noi trebuie să cunoaștem întotdeauna justa măsură. A fost un mare domnitor al Țării Românești și, judecându-i acum faptele, după ce s-a scurs mai bine de jumătate de mileniu de la domnia lui, trebuie să tragem o concluzie: a fost un bun român, un bun creștin și poate puțini principi din spațiul sud-est european s-au ridicat cu atâta dăruire împotriva turcilor. (...) A înțelege dimensiunea exactă a faptelor lui Vlad Țepeș cere timp, studii repetate și consider că istoria domniei lui încă poate fi îmbunătățită”, a declarat, pentru Radio TRINITAS, academiciana Georgeta Filitti.
Inițiativa ridicării și amplasării bustului voievodului Vlad Țepeș la Mănăstirea Turnu i-a aparținut lui Mircea Cosma, membru al Academiei Europene de Cultură și președintele Societății Cultural-Istorice „Mihai Viteazul”. Acest așezământ monahal reprezintă locul celei de-a doua urcări pe tron a marelui voievod al Ţării Româneşti. De asemenea, aici este păstrată singura pisanie originală prin care Vlad Țepeș însuși atestă că a construit biserica așezământului monahal.