De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Buzoienii s-au rugat de Ziua Națională a României
Credincioși de toate vârstele au sărbătorit duminică, 1 decembrie, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Ziua Națională a României. Numeroși copii, tineri, adulți și bătrâni au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei și de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale.
Din sobor au făcut parte: pr. Marius-Daniel Ciobotă, pr. Ionuț-Cristian Vuță, pr. Dan Necula și pr. Georgian Chioreanu, consilieri eparhiali; pr. Dragoș-Mihail Olteanu, inspector eparhial; pr. Petru-Gabriel Roșu, protopop al Protoieriei Buzău II; pr. Răzvan-Valeriu Drăgoi, secretar în cadrul aceleiași protoierii; pr. Sorin-Leonard Dinu și pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitori la Catedrala „Înălțarea Domnului”; pr. Ionuț Mihalașcu, slujitorul comunității credincioșilor hipoacuzici din Buzău; pr. Cristian Drăgan, slujitor la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Buzău; pr. Daniel Bahnea, spiritual la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău; arhid. Bogdan Olteanu, inspector eparhial; arhid. Laurențiu Manea și diac. Cristian Manolache.
În predica rostită, Înaltpreasfinția Sa a explicat învățăturile desprinse din textul evanghelic al Duminicii a 31-a după Rusalii (Luca 18, 35-43), care ne înfățișează minunea vindecării orbului din Ierihon de către Mântuitorul Iisus Hristos. Totodată, ierarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre semnificația zilei de 1 Decembrie.
Cu acest prilej, clericii și credincioșii, alături de membrii celor două grupuri corale, au intonat Imnul Național și au interpretat cântări religioase și patriotice.
La orele amiezii, Părintele Arhiepiscop Ciprian a participat la ceremonia militară și religioasă care a avut loc pe Calea Eroilor din municipiul Buzău, în cadrul căreia a oficiat o slujbă de mulțumire pentru libertatea și unitatea neamului românesc, precum și de cinstire a celor care au înfăptuit Marea Unire națională a românilor în anul 1918.
Evenimentul a reunit autorități centrale, județene și locale, în frunte cu Ion-Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, oficialități militare și clerici, printre care s-au numărat pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilier eparhial, părinți protoierei, preoți militari și slujitorii bisericii din incinta Cimitirului Eroilor.