De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Căderea Constantinopolului, dezbătută la Cercul de istorie bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“
Luni, 8 decembrie 2014, în amfiteatrul T24 al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a avut loc a doua sesiune lunară din anul universitar 2014-2015 a Cercului de istorie bisericească „Arhiereu Narcis Creţulescu“. La eveniment a fost prezent şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.
Într-o atmosferă destinsă, au fost prezentate două comunicări ce au suscitat interesul auditoriului. Prima intervenţie a avut-o Florin Cristian Căliman, student în anul al III-lea al Facultăţii de Teologie, cu lucrarea „Apusul Constantinopolului“. Prezentarea a evidenţiat decăderea oraşului Constantinopol de la ocuparea şi jefuirea acestuia de către latini în anul 1204, până la cucerirea otomană din 29 mai 1453. A doua comunicare, cu titlul „Asediul Constantinopolului în pictura exterioară a mănăstirilor din nordul Moldovei“, a fost prezentată de Mihail Bubă, student în anul IV. Lucrarea a explicat scena căderii Constantinopolului din pictura exterioară a aşezărilor monahale şi a evidenţiat importanţa picturii exterioare moldoveneşti pentru istoria şi cultura poporului român.
Seara s-a încheiat prin intervenţii din partea auditoriului şi dezbateri pe baza celor prezentate. (Ionel Moldovan)