„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„Calea Sfinţilor“, străbătută de mii de pelerini
Parte a identităţii cetăţii Iaşului ultimilor ani, procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, denumită generic Pelerinajul „Calea Sfinţilor“, a adunat ieri seară mii de ieşeni şi pelerini, precum şi sute de monahi şi preoţi. Tradiţionala procesiune a pornit de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Ca o noutate, în acest an au fost prezenţi şi un pluton de militari de la Batalionul 151 Infanterie Războieni - „Lupii Negri“, precum şi muzica militară a Garnizoanei Iaşi.
Alături de racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Pelerinajul „Calea Sfinţilor“ din acest an a fost purtată în procesiune şi racla cu osemintele a 33 de sfinţi, ce este aşezată de-a lungul anului spre închinare în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precum şi icoana cu Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, dăruită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, icoană în care se află un fragment din moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu.
Ieşirea cu sfintele moaşte s-a făcut prin poarta de lângă Casa Nicodim. S-a mers apoi pe strada I. C. Brătianu, până la intersecţia cu strada Cuza Vodă, pe lângă Teatrul Naţional şi statuia lui Miron Costin. Procesiunea a continuat pe strada Cuza Vodă, până la intersecţia cu strada Armeană, pe care s-a coborât spre Biserica „Sf. Sava cel Sfinţit“, unde s-a făcut prima oprire pentru o scurtă slujbă religioasă. În continuare, s-a mers pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde a avut loc următoarea oprire.
S-a rostit şi aici o ectenie întreit scurtă, după care pelerinajul a continuat spre Catedrala Mitropolitană pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. La final, sfintele moaşte şi icoana cu Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu au fost aşezate din nou în baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
Procesiunea a fost urmată de slujba de Priveghere - Vecernia, Litia şi Utrenia, ce a avut loc în Catedrala Mitropolitană. (Tudorel Rusu)