De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Campania „Prevenţie şi educaţie pentru sănătate” în Teleorman
Peste 150 de copii din Calmaţuiu de Sus, judeţul Teleorman, au primit luni, 2 aprilie, sfaturi utile pentru sănătatea şi conduita lor de la un medic stomatolog, un nutriţionist, un profesor de instruire clinică și un psiholog, toţi voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Este prima ediţie a campaniei „Prevenție și educație pentru sănătate” în judeţul Teleorman, iar tinerii au fost curioşi şi entuziasmaţi de sfaturile şi darurile primite. „A fost o activitate foarte reușită, care a început foarte frumos cu intonarea Imnului național de către un cor de copii de la școala din sat, după care ne-au prezentat un mic moment artistic care a constat din cântece religioase și patriotice. Mulțumim preoților din localitate, oficialităților locale care au reușit să adune întreaga comunitate”, ne-a spus Dan Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
În cadrul acțiunii, medicul stomatolog specialist Claudia Buduna le-a arătat celor mici cum să se spele corect pe dinţi. „Periajul corect este foarte important, ajungem să pierdem dinții dacă nu avem grijă de ei. Astăzi, le-am explicat copiilor cum se face periajul corect. De cele mai multe ori, pacienții se spală de la stânga la dreapta, ceea ce nu este corect. Le explic mereu să se spele de la roșu spre alb și nu în ambele sensuri, ci într-un singur sens. Cu gura întredeschisă, de la gingie spre dinte, într-un singur sens. Dacă nu ne periem corect, apar dureri, carii, mirosul urât al gurii, îngălbenirea dinților. De asemenea, le-am spus copiilor cât e de important să meargă periodic la controlul stomatologic”, ne-a spus medicul Claudia Buduna.
Profesorul de instruire clinică Gelu Costache le-a vorbit tinerilor despre poziţia corectă a coloanei vertebrale. „A fost o activitate extrem de interesantă. Le-am prezentat copiilor noțiuni generale despre igiena corporală și igiena posturală. Igiena posturală devine din ce în ce mai importantă pentru că adolescenții și copiii mai mici încep să aibă posturi vicioase care în timp dau deformări ale coloanei. Practic, este o generație cu o igienă posturală deficitară și din cauza tehnologiei care a apărut în ultimul timp, precum tabletele, laptopurile și telefoanele care te invită la o postură greșită”, a explicat prof. Gelu Costache.
Preoții Sandu Cristian și Panait Gabriel, slujitorii acestei comunități, au ajutat voluntarii la buna desfăşurare a campaniei social-filantropice. Campania „Prevenție și educație pentru sănătate” a ajutat în cele 47 de ediții aproximativ 11.000 de persoane din județele Ilfov, Prahova, Argeş, Giurgiu, Olt, Vrancea, Brăila, Buzău, Brașov, Maramureş, Cluj, Teleorman şi Bucureşti.