Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Campania „Sănătate pentru sate” în localități din Prahova
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat sâmbătă, 6 iulie 2019, o noua ediție a campaniei „Sănătate pentru sate” în localitățile prahovene Pleașa, Urlați și Mizil. Acțiunea s-a desfășurat în parteneriat cu Spitalul Witting și a implicat 30 de voluntari, medici, asistenți medicali, personal auxiliar, având scopul de a depista cazuri de diabet.
Persoanele prezente au beneficiat de un control al glicemiei și de asistență de specialitate din partea medicilor diabetologi, iar în localitățile Pleașa și Urlați, și de un consult cardiologic.
Coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Dănuț Prună, a subliniat rolul acestei campanii în viața oamenilor de la sate. „Am organizat o nouă activitate în cadrul aceste campanii. Pentru prima dată am desfășurat într-o singură zi acțiuni în trei locuri. De această acțiune au beneficiat peste 300 de persoane și a fost foarte apreciată de către localnici, mai ales că unii ajung greu la medicii specialiști. Uneori, nici medicii de familie nu sunt suficienți pentru o populație atât de numeroasă”, a spus Dănuț Prună.
De asemenea, importanța acestor acțiuni a fost evidențiată de dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, boli de nutriție și boli metabolice și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. „Este nevoie de o depistare precoce a diabetului pentru că sunt foarte multe persoane care nu știu că au dreptul prin medicul de familie, o dată pe an, la bilanțul anual, adică la un set complet de analize uzuale. Din cauza acestor factori a crescut și numărul de diabetici. Este îngrijorător că acei pacienți care nu sunt depistați pot ajunge în stadii destul de avansate la medicul diabetolog, complicând foarte mult și tratamentul, și stilul lui de viață. De aceea, aceste campanii de depistare precoce a diabetului în România sunt ca o mină de aur pentru diabetologie, pentru că, în momentul în care reușim să depistăm un pacient diabetic, reducem enorm costurile de sănătate aferente acestor pacienți care sunt mari consumatori în tot ceea ce înseamnă bugetul alocat sănătății”, a spus dr. Simona Carniciu.
Campania „Sănătate pentru sate” se derulează cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.