De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Campania „Sănătate pentru sate”, la a 36-a ediţie
Persoanele în vârstă, tinerii şi copiii din cele patru sate ale comunei Petrăchioaia, județul Ilfov, au beneficiat sâmbătă, 29 octombrie, de serviciile medicale ale campaniei „Sănătate pentru sate”, ajunsă la cea de-a 36-a ediţie. La aceasta au participat 23 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care opt medici, şapte asistenţi medicali şi personal auxiliar.
Beneficiarii campaniei „Sănătate pentru sate” s-au bucurat de consultaţii de specialitate gratuite de la medicii cu specializări în: diabetologie, medicină internă, EKG, pediatrie, stomatologie, neurologie, dermatologie şi endocrinologie. „Am întâlnit, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi în acţiunile precedente, un număr mare de pacienţi cu hipertensiune arterială şi cu grade variabile de insuficienţă cardiacă cronică. Insuficienţa cardiacă este, până la urmă, stadiul final de evoluţie al majorităţii bolilor cardiovasculare. Am oferit îndrumări în legătură cu regimul alimentar, pentru că pacienţii cu boli cardiovasculare ar trebui să urmeze un regim alimentar destul de strict, în care sunt restricţionate consumul de sare şi consumul de grăsimi de origine animală. De asemenea, ar fi de preferat şi un regim hipocaloric, pentru că nu puţini dintre pacienţii cardiaci pe care i-am văzut astăzi sunt cu grade variabile de obezitate”, a declarat, pentru TRINITAS TV, Camelia Diaconu, medic cardiolog şi internist. Un rol important în mobilizarea oamenilor pentru participarea la consultaţii l-au avut preoţii din satele comunei Petrăchioaia. „A fost o campanie de mobilizare foarte simplă. În primul rând am anunţat în biserică împreună cu părinţii slujitori. În al doilea rând am împărţit pliante şi am afişat la magazine, la primărie, peste tot în locurile importante ale satelor şi comunei, iar în al treilea rând, prin discuţii faţă către faţă. Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru înalta binecuvântare pe care ne-a acordat-o în a desfăşura această activitate în comunitatea noastră. Mulţumim şi părintelui arhim. Ciprian Grădinaru pentru acest proiect care ajută cu adevărat oamenii cu probleme din mediul rural”, a precizat pr. Dragoş Dumitrescu, Parohia Vânători, județul Ilfov.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului vor desfăşura în perioada următoare mai multe campanii de prevenţie şi educaţie stomatologică. „În cadrul acţiunii de astăzi am consultat copii, scopul principal fiind acela de a le explica atât lor, cât şi părinţilor acestora importanţa profilaxiei. În acest sens, pe lângă instructajul privind periajul corect, cei mici au primit pachete cu produse de igienă orală şi personală. De asemenea, am făcut o evaluare a igienei şi a problemelor stomatologice şi i-am făcut pe părinţi să conştientizeze importanța dispensarizării periodice a copiilor”, a declarat Andreea Ivona Georgescu, medic specialist stomatolog.