Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Campanie de conștientizare a igienei orale
Cantina socială „Sfântul Mare Mucenic Barnabas”, din cadrul Asociației Diaconia a Arhiepiscopiei Bucureștilor, a găzduit ieri, 2 august, o campanie de responsabilizare și conștientizare a igienei dentare la copii. Evenimentul face parte din Caravana „Când doi ori doi fac șase, zâmbește!”, desfășurată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului - Sector 6 și Centrul de sănătate multifuncțional „Sfântul Nectarie”.
Aflați în perioada vacanței de vară, copiii înscriși în evidența Cantinei sociale „Sfântul Mare Mucenic Barnabas” din cartierul Drumul Taberei au primit câteva sfaturi de igienă oro-dentară și de deprindere a unor manevre corecte de periaj, oferite de dr. Andrei Niță, medic stomatologie generală în cadrul Centrului de sănătate multifuncțional „Sfântul Nectarie”. La final, au primit daruri constând în periuțe și pastă de dinți pentru copii, precum și un orar în care timp de patru săptămâni vor bifa periajul de dimineață și de seară, urmând ca la finalul acestei perioade să fie din nou răsplătiți. „Derulăm o campanie de responsabilizare și conștientizare a igienei dentare pe segmentul de vârstă 3-10 ani. Este foarte importantă deprinderea unor manevre corecte de periaj, de igienă oro-dentară, încă de la vârste fragede. Avem o dentiție temporară deja existentă la nivelul cavității orale a copilului de 3 ani, iar responsabilizarea presupune atât periajul corect, cât și lepădarea unor obiceiuri vicioase de a mânca după periaj sau de a dormi seara fără a-și curăța dinții. De asemenea, foarte importantă este folosirea acelor paste de dinți pentru copii, întrucât ele sunt făcute special cu o cantitate mai mică sau fără fluor, întrucât este foarte posibil ca ei să înghită o parte din pasta de dinți și le poate dăuna stomacului. Copilul trebuie responsabilizat să consume legume și fructe, să limiteze cât se poate consumul de dulciuri și sucuri acidulate. În perioada mixtă, când copiii au atât dinți de lapte, cât și dinți permanenți, pentru dezvoltarea și mineralizarea corectă a danturii, trebuie să avem grijă deosebită cu alimentația. De asemenea, foarte importantă este deprinderea acestor mici pacienți cu controale periodice, de cel puțin două ori pe an, la medicul stomatolog”, ne-a declarat dr. Andrei Niță.
Despre activitățile filantropice desfășurate în cadrul Cantinei sociale „Sfântul Mare Mucenic Barnabas” ne-a vorbit părintele Costel Burlacu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală: „Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cantina oferă masă caldă pentru 100 de persoane. Cei 30 de copii aflați în evidența Asociației Diaconia primesc, în cadrul proiectului intitulat «Masa de duminică», un pachet consistent cu alimente și obiecte de igienă personală. Întrucât august este o lună de igienizare a cantinei și de efectuare a unor reparații necesare, oferim acestor copii și familiilor lor pachete consistente cu hrană și elemente de igienă sanitară. Astăzi, copiii au participat și la o campanie de igienă orală, primind sfaturi din partea medicului stomatolog Andrei Niță, de la Centrul multifuncțional «Sfântul Nectarie». Două cabinete stomatologice din cadrul acestui centru au fost dotate cu aparatură medicală de ultimă generație prin contribuția financiară a două parohii din Protoieria Sector 6 Capitală”, a spus părintele protoiereu Costel Burlacu.
Caravana „Când doi ori doi fac şase, zâmbeşte!” este organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului - Sector 6 și constă în deprinderea copiilor din sector cu tehnica unui periaj corect, de minimum două ori pe zi, câte două minute.