Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Campanie de prevenire a afecțiunilor oncologice demarată în Capitală
La Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice Luxab din București au fost demarate miercuri, 22 iunie, primele acțiuni comune ale Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, ale Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și ale Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), privind realizarea unei evaluări a stării de sănătate a populației din regiunea București-Ilfov cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani. Au fost avute în vedere prevenția, depistarea, diagnosticul și tratamentul precoce al leziunilor precanceroase colorectale.
19 rezidenți ai așezământului de îngrijire au beneficiat de consultația preventivă oferită de medicul primar Rareș Marchidănescu, consultație în cadrul căreia li s-a aplicat un chestionar de risc de a dezvolta cancer colorectal și le-a fost oferit un kit pentru efectuarea unui test specific de depistare a hemoragiilor oculte. Persoanele depistate în această etapă a screeningului ca fiind pacienți cu risc crescut de a dezvolta această boală au fost preluate în evidența specialiștilor Centrului regional de screening București-Ilfov din cadrul Spitalului de Urgență Militar din Capitală pentru programarea în vederea efectuării unor investigații mai amănunțite. Evenimentul a fost posibil ca urmare a încheierii, în urmă cu o lună, a unui protocol de colaborare între instituția medicală și COPAC, protocol care se subsumează obiectivelor din cadrul unui proiect cofinanțat din fonduri europene (ROCCAS II).
Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial, a vorbit despre rolul și implicarea Sectorului social-filantropic și misionar în desfășurarea acestei campanii de prevenție și depistare a cancerului colorectal derulată la nivelul Capitalei și județului Ilfov: „Campania derulată alături de aceste două instituții are ca scop general îmbunătățirea stării de sănătate a persoanelor care provin din medii defavorizate. În cadrul acestei colaborări este promovat accesul acestora la servicii de screening în ceea ce privește afecțiunile oncologice. Biserica pune la dispoziție în primul rând informațiile referitoare la această campanie și transmite instituțiilor medicale informațiile despre persoanele care pot beneficia de aceste servicii de evaluare identificate la nivelul parohiilor, al protoieriilor și al așezămintelor monahale. Nu doar parohiile sunt chemate să vină în sprijinul persoanelor care pot deveni beneficiari ai acestui program, ci și organizațiile care funcționează cu binecuvântarea Bisericii, care se implică în mod activ în această acțiune. Asociația «Sfântul Ierarh Alexandru» și «Sfânta Cuvioasă Parascheva» pune la dispoziție, în cadrul acestui proiect, spațiul adecvat pentru instalarea unui cabinet medical unde persoanele defavorizate pot primi o consultație medicală și asistența de care au nevoie”.
„Întâlnirea din cadrul Centrului de îngrijire Luxab a avut mai multe scopuri. Pe de o parte, rezidenții centrului au beneficiat de proceduri medicale de prevenție a acestei boli. Pe de altă parte, a fost anunțată demararea acestui program desfășurat în parteneriat cu Arhiepiscopia Bucureștilor și cu Spitalul Militar, având rolul de a deveni cunoscut în rândul celor care participă la slujbele Bisericii. În urma întâlnirii de astăzi, toate protoieriile din București și Ilfov vor primi materiale publicitare și broșuri care vor fi distribuite la fiecare parohie, astfel încât enoriașii să aibă acces la toate informațiile necesare înscrierii în această campanie de prevenire și depistare a posibilelor afecțiuni oncologice”, a adăugat părintele Alexandru Ivan, președintele Asociației «Sfântul Alexandru».
La eveniment au luat parte, alături de doctorul Rareș Marchidănescu, doctorul Daniel Costache, șeful Compartimentului de cercetare-dezvoltare al Spitalului Militar și managerul proiectului ROCCAS II, precum și Ștefan Răduț, coordonator de proiect din partea COPAC.