În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Când oboseala este semn de boală
Oboseala constă în senzaţia de extenuare, istovire şi lipsă de energie. Oboseala uşoară poate apărea din cauza activităţii în exces, somnului insuficient, grijilor, plictiselii sau lipsei unui program de exerciţii fizice regulat, unele medicamente, cafeina, alcool ori chiar unele alimente.
Orice boală, cum ar fi răceala sau gripa, poate determina oboseala, care de obicei dispare odată ce boala se vindecă. Oboseala apărută ca urmare a situaţiilor stresante dispare, de asemenea, odată cu eliminarea stresului. Oboseala care durează mai mult de 2 săptămâni necesită investigaţii medicale specializate. Acest tip de oboseală poate fi determinat de mai multe probleme medicale serioase, cum ar fi anemia. Pentru a pune diagnosticul de anemie, doctorul va face un test de sânge, iar de obicei tratamentul constă în administrarea suplimentelor de fier şi consumul alimentelor bogate în fier. În urma unui tratament adecvat, starea de oboseală va dispărea în maximum o lună.
O altă cauză ar putea fi hipotiroidismul: dacă aveţi adesea stări de epuizare şi uşoară depresie, experţii susţin că o tiroidă leneşă poate să fie explicaţia cea mai plauzibilă. Metabolismul este lent, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite.
De asemenea, şi infecţia de tract urinar (ITU) poate fi una dintre cauzele oboselii. Uneori simptomele acestei afecţiuni nu se manifestă sau sunt puţin evidente, trecând neobservate foarte uşor. Însă nu şi când este vorba despre o stare de oboseală inexplicabilă care se prelungeşte cu săptămânile... Dacă oboseala inexplicabilă pe care aţi simţit-o în ultimul timp a fost cauzată de acest tip de infecţie (lucru confirmat de analizele medicale efectuate), după urmarea precisă a tratamentului, va dispărea în maximum o săptămână.
Sindromul de apnee în somn (SAS)... Este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente în timpul somnului. În acest caz, starea de oboseală intervine, indiferent de câte ore aţi dormi pe noapte. Dacă nu este tratată la timp, apneea de somn măreşte riscul de a suferi un atac de inimă.
Bolile cardiovasculare nediagnosticate pot fi un alt motiv al oboselii. Dacă simţiţi că obosiţi mult prea uşor în urma unor activităţi pe care înainte le efectuaţi fără probleme, este timpul să faceţi un control la inimă... pentru orice eventualitate.
În cazul în care oboseala apare fără o cauză evidentă, este foarte important de evaluat sănătatea mentală. Oboseala este un simptom comun al unor tulburări psihiatrice, cum ar fi anxietatea sau depresia.