La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Când se cer numai responsabilităţi, fără drepturi, se instaurează dictatura“
În Duminica a 4-a după Paşti, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mălineşti, Protopopiatul Vaslui, ne-a transmis părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural şi comunicaţii media al eparhiei. În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a făcut referire la drepturile omului, care trebuie să fie în strânsă legătură cu responsabilităţile.
Drepturile fără responsabilităţi transformă lumea într-un loc al urii şi răutăţii, iar responsabilităţile fără drepturi trădează dictatura, a arătat Preasfinţitul Părinte Ignatie.
„Toți cei care se aflau lângă scăldătoarea de la Vitezda considerau că este un drept al lor să primească vindecare - ceea ce era perfect legitim. Însă toţi cei care erau bolnavi se gândeau numai la ei înşişi. Au devenit oameni egocentrici. Nu au luat în calcul că pot fi oameni mult mai neputincioşi şi care nu au şansa, la nivel fizic, să se arunce în scăldătoare. Din nefericire, societatea în care trăim absolutizează drepturile, eliminând parcă, în orice moment, responsabilităţile. Este o civilizaţie care consideră că are numai drepturi, facilităţi, fără nici un fel de responsabilitate. O civilizaţie care se fundamentează numai pe drepturi devine o civilizaţie egoistă, idolatră, care face abstracţie de demnitatea omului. La fel au procedat şi cei care erau la scăldătoarea Vitezda”.
Preasfinţitul Părinte Ignatie a arătat faptul că o lume în care drepturile nu sunt conjugate cu responsabilităţile devine asemenea iadului: „Astăzi trăim într-o societate dominată de oameni care îşi văd numai de interesele proprii. Când eşti orbit doar de interesele tale, doar de problemele şi necesităţile tale, te dezumanizezi. Când cerem numai drepturi, fără să ne gândim şi la responsabilităţi, viaţa se transformă într-un adevărat iad”.
Îndemnul ierarhului a fost de a evita paralizia morală şi de a fi atenţi şi sensibili faţă de nevoile celorlalţi, amintind pericolul lipsei echilibrului dintre drepturi şi responsabilităţi, în lumea în care trăim: „Învăţătura Bisericii noastre este cea care ne conştientizează că orice drept trebuie să fie acompaniat de responsabilitate. Când drepturile sunt desprinse de responsabilităţi, atunci lumea devine una insuportabilă, plină de ură, răutate şi insensibilitate. Când se cer numai responsabilităţi, fără drepturi, lumea devine, din nefericire, una în care se instaurează dictatura. Aceasta înseamnă dictatură, să ceri doar responsabilităţi, să te impui în faţa celorlalţi, neacordându-le drepturile fundamentale. Să fim atenţi, să nu trăim în starea de paralizie morală ca a celor de la scăldătoarea Vitezda. Să fim atenţi faţă de cei care au nevoie de dragostea noastră”.