La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Candoarea copilăriei, omagiată la Oradea
Duminica părinţilor şi copiilor lor din Patriarhia Română s-a sărbătorit şi la Oradea. În Paraclisul "Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie" de la demisolul Catedralei episcopale "Învierea Domnului" s-a desfăşurat un program cultural-artistic şi a avut loc premierea elevilor cu rezultate merituoase la Olimpiada de religie, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru învăţământul teologic preuniversitar.
În deschiderea programului, pr. Radu Rus, vicar eparhial, a transmis binecuvântarea arhierească a Preasfinţitului Sofronie şi a subliniat imperativul Mântuitorului: "Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia lui Dumnezeu" (Luca 18, 16), arătând că desăvârşirea morală se întâlneşte undeva pe cele mai înalte trepte cu puritatea şi candoarea copilăriei. A urmat un moment cultural-artistic, pregătit de preşcolarii de la Grădiniţa Nr. 27 din Oradea, coordonaţi de educatoarea Nela Axinte, şi de elevii clasei a III-a de la Liceul Teologic Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, coordonaţi de învăţătoarea Maria Tirpe, care au transpus în poezii şi cântece preceptele moralei creştine, privitoare la relaţia lor cu Dumnezeu şi cu părinţii. Corul "Îngeraşii" al copiilor de la Catedrala episcopală "Învierea Domnului" din Oradea, dirijat de Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, a dedicat câteva cântece părinţilor şi tuturor celor prezenţi la eveniment. Premii pentru elevii merituoşi În încheiere a avut loc premierea elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele Olimpiadei de religie. Cei 80 de premianţi au primit cu multă generozitate din partea Preasfinţitului Sofronie diplome de apreciere, precum şi cărţi şi reviste cu conţinut biblic şi teologic. La eveniment au participat numeroşi credincioşi, părinţi, elevi, profesori de religie şi alte cadre didactice de la şcolile şi liceele din Bihor. Duminica părinţilor şi copiilor a fost aşezată în prima Duminică după 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 25-26 februarie 2009, fiind sărbătorită pentru al treilea an consecutiv.