În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei din București a avut loc marți, 17 decembrie 2024, tradiționalul concert de colinde „Răsăritul cel de Sus”. În acest an, concertul a fost
Cântare de adormire adusă Maicii lui Dumnezeu la Catedrala Patriarhală
În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, 14 august, la Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită rânduiala Privegherii, în cadrul căreia s-a cântat şi Prohodul Maicii Domnului. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș.
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoria alcătuirii și despre mesajul teologic al Prohodului Maicii Domnului: „Acesta este o rugăciune de preaslăvire și un act de mărturisire a credinței noastre în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, dar este în același timp și o cântare de preamărire adusă Maicii Domnului, în semn de recunoștință profundă pentru cel mai mare bine pe care l-a făcut cineva vreodată umanității: nașterea Fiului lui Dumnezeu, Care a luat Trup din trupul Fecioarei Maria pentru a împlini planul de mântuire a neamului omenesc, de ridicare a omului din robia morții și a iadului. Acest imn, alcătuit la începutul secolului al 16-lea de Manuel din Corint, profesor la școala teologică a Patriarhiei din Constantinopol, după modelul Prohodului Mântuitorului Iisus Hristos, a fost tradus și în limba română în 1820 de către Ion Pralea. Într-o formă sintetică și foarte poetică, imnul liturgic prezintă istoria Adormirii Maicii Domnului, respectând și erminia icoanei bizantine a acestui eveniment. Prin icoana sărbătorii ni se amintește că Maica Domnului a trecut prin moarte, însă moartea nu a biruit-o, ea fiind «Maica Vieții», așa cum cântăm în troparul sărbătorii. Ea L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu, Izvorul Vieții. La trecerea Maicii Domnului din această viață vedem că Sfinții Apostoli se reunesc în jurul ei, împreună cu multe cete de îngeri, cu toții lăudând-o și rugându-se să mijlocească înaintea Fiului ei pentru neamul omenesc”, a spus ierarhul.
În cadrul slujbei Utreniei a fost intepretat Prohodul Maicii Domnului, în trei stări, de către soborul de slujitori, de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale și de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române. La finalul slujbei, epitaful pe care este zugrăvită icoana Adormirii Maicii Domnului a fost purtat în procesiune în jurul catedralei, fiind efectuate patru opriri în cadrul cărora s-au înălțat rugăciuni pentru ocrotirea poporului dreptcredincios. La finalul procesiunii, toți credincioșii au putut trece pe sub epitaful Maicii Domnului pentru a lua binecuvântare de la Preacurata Născătoare de Dumnezeu.