În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Cântare de adormire pentru Născătoarea de Dumnezeu
În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la Catedrala Patriarhală au fost săvârșite Vecernia unită cu Litia şi rânduiala Privegherii în cadrul căreia s-a cântat şi Prohodul Maicii Domnului. Slujbele au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori.
Prăznuirea Adormirii Maicii Domnului a debutat la Catedrala Patriarhală prin slujba Vecerniei mari unită cu Litia, săvârşită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La sfârşitul slujbei Litiei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat însemnătatea acestei sărbători închinate Maicii Domnului pentru istoria mântuirii noastre.
„Cu slujba Privegherii din această seară am intrat în atmosfera de sărbătoare prilejuită de praznicul Adormirii Maicii Domnului. Noi numim sfârşitul lumesc al Maicii Domnului «adormire», deoarece Fiul său, Mântuitorul Hristos, a mutat în Împărăţia cea netrecătoare trupul Maicii Sale care L-a purtat, L-a hrănit, L-a crescut şi L-a ocrotit atunci când era copil.
Nicăieri în cultul Bisericii nu vorbim despre o înviere sau o înălţare a Maicii Domnului, fiindcă ea, după moartea fizică, nu s-a mai arătat nimănui. De asemenea, mutarea trupului Maicii Domnului de către Fiul său este radical diferită de Înălţarea Domnului, care s-a făcut prin propria Sa putere dumnezeiască. Această adormire este o taină, şi mutarea ei la viaţa veşnică nu înseamnă o părăsire a lumii atât timp cât ea a primit sub ocrotire şi grijă întreaga Biserică de la Însuşi Hristos, când era pe Cruce. Prin acest testament al Mântuitorului de pe Golgota, şi Maica Domnului este cu noi până la sfârşitul veacurilor şi mijloceşte pentru toţi creştinii, mai ales pentru cei care au ales să ducă o viaţă sfântă. Sfintele Evanghelii ne încredinţează de mijlocirea Maicii Domnului pentru toţi creştinii din toate timpurile şi din toate locurile prin îndrăznirea de Maică pe care o are înaintea Fiului ei. Prăznuim, astfel, trecerea Maicii Domnului din lume la Viaţă, ea fiind mutată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care a venit în lume ca pe noi, cei ce urmăm cuvintele Evangheliei Lui, să ne înalţe din moarte la viaţă şi de la pământ la cer”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
În continuare a fost săvârşită slujba Utreniei, iar după intonarea troparului a fost cântat cu glas dulce şi solemn Prohodul Maicii Domnului, după rânduiala îndătinată, în mijlocul locaşului de rugăciune, unde, din timp, a fost aşezat Epitaful Maicii Domnului, pe care este zugrăvită icoana Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.