De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cântecul care cheamă la rugăciune în Măldăreşti
Joi, 9 septembrie 2010, la Biserica "Naşterea Maicii Domnului", din comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea s-a desfăşurat, ediţia a VII-a a Concursului naţional de toacă, intitulat "Cântecul care te cheamă la Rugăciune". Activitatea s-a desfăşurat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului.
Organizatorii concursului au fost Parohia Măldăreşti, Primăria comunei Măldăreşti şi Şcoala Generală din localitate. Programul a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi conduşi de părintele Ioan Popescu, parohul comunităţii din Măldăreşti. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi psalţi din Bucureşti dirijaţi de lect. univ. dr. Sabin Preda.
Premii din partea PS Emilian Lovişteanul
La eveniment a participat şi Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, alături de inginerul Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, şi de profesorul Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Vâlcea. PS Emilian Lovişteanul i-a binecuvântat şi i-a felicitat pe participanţi pentru credinţa şi talentul lor, invitându-i să ia parte la sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul, ocrotitorul Râmnicului, din data de 27 septembrie. Părintele Ioan Popescu a subliniat: "Dorim ca prin iniţiativa noastră să promovăm în rândul acestor tineri valorile religios - morale şi să le stimulăm creativitatea şi abilităţile practice pentru a fi de folos mai târziu sfintei noastre Biserici".
Au participat mai multe grupuri de băieţi şi fete cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, din Vâlcea, Argeş, Braşov, Brăila, Mehedinţi, Olt, Sibiu, Tulcea şi municipiul Bucureşti. Ca semn distinctiv, tinerii participanţi au fost costumaţi în straie populare specifice zonei de apartenenţă. Concursul a cuprins şi o secţiune specială, pentru adulţi, la care au concurat: preoţi, studenţi, călugări, maici şi alţi credincioşi. Juriul a fost alcătuit din preoţi şi profesori universitari de muzică religioasă şi laici şi prezidat de părintele prof. dr. Vasile Grăjdean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu. La evaluarea candidaţilor s-au avut în vedere: ţinuta, prezentarea de la interviu, claritatea ritmică a isonului, direcţia de deplasare a ciocanelor. Toţi concurenţii au primit din partea PS Emilian Lovişteanul diplome, iconiţe şi calendare.
Evenimentul s-a încheiat cu o procesiune la Muzeul "Culele" din localitate, unde a avut loc şi premierea participanţilor. În final, Fanfara "Gabriel Chaborschi" a Palatului Copiilor din Râmnicu Vâlcea a prezentat un program artistic.
Concursul "Cântecul care te cheamă la Rugăciune" a debutat în anul 2004 cu o fază locală, la care au participat 52 de elevi de la Şcoala Generală din Măldăreşti. În anul 2007 a devenit concurs interjudeţean, iar de anul acesta naţional.