În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Capela Mausoleului Eroilor de la Mărășești la aniversarea centenarului
Sâmbătă, 28 septembrie, s-au împlinit 100 de ani de la sfințirea capelei și a criptelor Mausoleului Eroilor de la Mărășești. Centenarul a fost marcat printr-un eveniment comemorativ, la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu oficialități civile și militare.
Ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii care au căzut pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, ale căror oseminte sunt depuse în interiorul monumentului, înconjurat de un sobor de preoți şi diaconi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre grija Bisericii pentru cinstirea eroilor neamului, prin slujbele speciale rânduite a se săvârși la sărbători, dar şi prin pomenirea lor la fiecare Sfântă Liturghie. „Recunoștința noastră față de eroii neamului ne-o arătăm în primul rând prin pomenirea lor la Sfânta Liturghie și în cadrul altor slujbe bisericești, apoi prin organizarea unor astfel de evenimente comemorative, reflectând asupra a ceea ce au făcut ei pentru noi, cei de astăzi, prin dăruirea lor totală, datorită credinței puternice pe care au avut-o în Dumnezeu, Cel ce i-a ajutat în vremuri de restriște. Toți cei care poposesc aici admiră monumentul, dar odată ce pătrund în interior ca să viziteze criptele cu osemintele eroilor, când ajung în fața catafalcului vrednicului de pomenire generalul Eremia Grigorescu și privesc și către paraclis, în mod automat se gândesc la faptele eroice ale înaintașilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Momentul comemorativ a continuat cu lansarea albumului „De la Biserica Neamului la Mausoleul Eroilor de la Mărășești”, o lucrare care lămurește multe aspecte legate de construirea memorialului, incluzând și fotografiile „primului parastas” de la Mărășești, din data de 1 iunie 1919. Lucrarea a fost prezentată de Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei.
La eveniment au luat parte și reprezentante ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, urmașele membrelor Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, la inițiativa cărora a fost ridicat monumentul.
Mausoleul de la Mărășești adăpostește osemintele a 5.073 de soldați și ofițeri, în 154 de cripte individuale și nouă cripte comune. Piatra de temelie a viitorului memorial a fost așezată la 6 august 1923, lucrările de construcție fiind realizate în două etape: 1923-1924 și 1936- 1938. În vara anului 1924 a început reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în criptele mausoleului, iar în septembrie au fost depuse în sarcofagul central rămășițele pământești ale generalului Eremia Grigorescu, comandant al Armatei I Române din timpul bătăliei Mărășeștilor.
Capela și criptele au fost sfințite la 28 septembrie 1924, printre participanții la eveniment numărându-se regina Maria și alte personalități ale vremii. Edificiul a fost inaugurat 14 ani mai târziu, în ziua de 18 septembrie 1938, prin sfințirea acestuia de către Episcopul Lucian Triteanu al Romanului, în prezența regelui Carol al II-lea.