În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Caravană medicală în comuna ilfoveană Domnești
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat sâmbătă, 7 septembrie 2019, o nouă ediție a campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” în localitatea ilfoveană Domnești, împreună cu medici de la Institutul Oncologic din Capitală. De asemenea, tot în această perioadă s-a desfășurat și campania „Prevenție și educație pentru sănătate” la Mănăstirea Sitaru din Ilfov.
În 2019, echipa de medici voluntari a intensificat activitatea campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”, astfel că până acum aproximativ 250 de femei s-au numărat printre beneficiarele investigațiilor gratuite.
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au desfășurat sâmbătă, 7 septembrie 2019, o nouă ediție a acestei campanii, în localitatea ilfoveană Domnești. Alături de ei s-au aflat medici și asistenți medicali voluntari de la Institutul Oncologic București, care au examinat pacientele prezente la consultațiile din cadrul campaniei.
Beneficiile acestor consultații care pot preveni cancerul sau pot descoperi boala în stadiu incipient au fost evidențiate de dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului de screening de la Institutul Oncologic din București și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. „Din nou, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ne-au ajutat în mobilizarea oamenilor și împreună cu noi, medicii de la Institutul Oncologic București, am realizat și recoltări pentru examenul Babeș-Papanicolau.
De la începutul anului au fost diagnosticate 250 de femei și, cu ajutorul medicilor de la Institutul Oncologic București, am diversificat examenul clinic, astfel că aceste femei au fost invitate să-și facă un examen ecografic sau o programare la mamografie. În momentul de față, sunt aproximativ 100 de femei care au fost investigate”, a spus dr. Virgiliu Prunoiu.
De asemenea, importanța campaniei a fost evidențiată de voluntarul coordonator Dănuț Prună, care a subliniat beneficiile și necesitatea acesteia în viața oamenilor de la sate. „Prezența și importanța acestei campanii în localitățile din județul Ilfov sunt confirmate și de statisticile Ministerului Sănătății, datele fiind publicate pe site-ul acestuia. Mă refer la faptul că din cele 900 de femei cărora li s-a recoltat probe pentru examenul Babeș-Papanicolau, anul trecut, în județul Ilfov, 340 de femei, adică 34%, au fost testate în cadrul campaniei noastre”, a spus Dănuț Prună.
Campania „Prevenție și educație pentru sănătate” la Mănăstirea Sitaru
La Mănăstirea Sitaru din județul Ilfov, unde a avut loc tabăra „Tinerii, speranțe vii, bucuria Bisericii!”, s-a desfășurat sâmbătă, 7 septembrie 2019, campania „Prevenție și educație pentru sănătate”.
În cadrul acesteia, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului le-au vorbit copiilor aflați în tabără despre fenomenul de bullying și despre noțiuni de igienă corporală, postură, precum și despre periajul corect al danturii. La finalul celei de a 65-a ediții, cei 30 de copii au primit produse de igienă personală, care au constat în pastă și periuță de dinți, săpun și șampon.
Psihoterapeutul Cristina Enescu, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, le-a explicat copiilor despre bullying și a descoperit că erau familiarizați cu acest fenomen. „Astăzi am avut o discuție cu copiii despre bullying, despre agresivitate și formele acesteia. Am abordat inclusiv cyber bullyingul și am fost plăcut impresionată să văd cât de multe știu acești copii despre formele de violență și cât de bine sunt pregătiți să facă față și să se descurce în momente delicate, când sunt agresați sau când sunt martori ai unor agresiuni. Este un fenomen destul de extins, iar în ultimii ani a început și la noi să se acorde importanță prevenirii acestuia”, a spus dr. Cristina Enescu.
Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.