De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Caravana „Sănătate pentru sate” a ajuns la Tomșani
Cea de-a 50-a ediție a campaniei „Sănătate pentru sate” a Patriarhiei Române s-a desfășurat în comuna Tomșani din județul Prahova. Peste 150 de persoane au primit consultații medicale gratuite, prin grija a 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 15 cadre medicale.
Din septembrie 2015 până în prezent, în cele 50 de ediții ale caravanei „Sănătate pentru sate”, aproximativ 7.000 de persoane au beneficiat de asistență medicală gratuită. Locuitorii din Tomșani au primit sâmbătă consultații pentru următoarele specializări: urologie, diabet și nutriție, boli interne - cardiologie, stomatologie, medicină de familie, gastroenterologie, recuperare medicală, kinetoterapie, psihiatrie. De asemenea, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale le-au oferit investigații medicale gratuite prin electrocardiogramă sau ecografie.
Dr. Oana Moșu, medic specialist medicină internă, a vorbit despre patologiile pe care le întâlnesc voluntarii în mediul rural: „Pacienții nu sunt întotdeauna informați și nu au acces la medici specialiști, la diverse investigații care se fac în instituțiile spitalicești. Încercăm să-i îndrumăm unde au nevoie, la specialiști, la diverse consulturi și să-i educăm în administrarea cu regularitate a tratamentului primit”.
Despre bucuria de a fi voluntar a vorbit Andreea Turmac: „Când oamenii au nevoie de ajutor, pur și simplu vii și ajuți și simți că o faci din inimă. Atunci vezi că oamenii sunt bucuroși că tu îi sprijini, și acesta este cel mai important sentiment. Faptul că bătrânii pe care îi ajutăm vin la sfârșit și spun «Mulțumim, este extraordinar ce faceți pentru noi!» este cea mai mare bucurie pe care cu toții o avem când plecăm de la o astfel de activitate”.
În fiecare ediție a campaniei „Sănătate pentru sate” este implicat și preotul comunității vizitate. Părintele George Severin, parohul bisericii din satul Măgula, comuna Tomșani, județul Prahova, a vorbit despre pastorația persoanelor vârstnice. „Vorbim de o medie de vârstă de 70 de ani, o populație îmbătrânită, tineretul a plecat de la noi din comunitate, dar am rămas cu această putere a celor în vârstă. Mi-am făcut un obicei, încă de la început, când am venit ca tânăr să slujesc în parohie, să îi întreb ce vârstă au. Îmi spuneau că au 84-85 de ani și mă minunam de cât de bine arătau, dar fiecare are nevoie de medicamente pentru suflet și pentru trup. La biserică venim pentru pastila de suflet, iar astăzi am venit aici pentru pastila pentru trup.”
Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, ne-a vorbit despre ediția cu numărul 50 a campaniei „Sănătate pentru sate”: „Oamenii s-au bucurat foarte mult și chiar ne-au invitat să revenim cât mai curând, pentru că au considerat că este foarte necesar ca medicii să vină în mijlocul lor. Având în vedere că unitatea spitalicească este undeva la peste 30 de kilometri, ei se deplasează foarte greu în oraș. Ne-am bucurat că a fost o echipă numeroasă, aproape 30 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului”. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.