În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Carte dedicată părintelui Dumitru Stăniloae la Târgul de carte Gaudeamus Cluj-Napoca
Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a lansat, la Târgul de carte Gaudeamus din Cluj-Napoca, volumul „Părintele Dumitru Stăniloae și Traducerea Filocaliei Grecești. Surse, Colaboratori și Receptare”, de pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Cartea „Părintele Dumitru Stăniloae și Traducerea Filocaliei Grecești. Surse, Colaboratori și Receptare” (colecția „Ortodoxia românească a secolului XX. Nr. 1”) a fost lansată joi, 25 aprilie. Au luat cuvântul și au prezentat noua apariție editorială: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (în calitate de prefațator al cărții), și dr. Adrian Nicolae Petcu, istoric, consilier superior și cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) din Bucureşti.
„Cercetarea de față are în vedere sursele, colaboratorii și apariția Filocaliei în traducerea părintelui Dumitru Stăniloae și fenomenul pe care această lucrare l-a generat în teologia românească, precum și rolul pe care marele teolog român l-a avut ca făuritor al limbajului filocalic în țara noastră și în teologia ortodoxă”, a evidențiat autorul, pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa.
„Volumul are un deosebit element de originalitate în peisajul teologic românesc prin felul cum pune în relief procesul realizării Filocaliei românești, tradusă de părintele Dumitru Stăniloae după ediția greacă. Filocalia tradusă de părintele Stăniloae reprezintă un monument al spiritualității românești, iar în contextul demarării procesului de canonizare a părintelui Stăniloae, munca sa la Filocalie, care a însemnat un demers academic, dar și unul cu o puternică încărcătură spirituală, își dezvăluie valoarea sa inestimabilă”, a afirmat directorul Editurii Renașterea, pr. dr. Cătălin Pălimaru.