În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Carte dedicată Sfântului Constantin Brâncoveanu
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut o nouă carte dedicată Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, intitulată „Constantin Brâncoveanu şi contribuţia lui la sporirea patrimoniului cultural, educaţional, spiritual şi social-filantropic al Ţării Româneşti în contextul european al veacului al XVIII-lea“. Aceasta cuprinde mesaje şi studii prezentate în cadrul simpozionului naţional cu acelaşi titlu organizat în luna mai a acestui an la Patriarhia Română.
Volumul este coordonat de pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu şi pr. prof. univ. dr. Mihai Săsăujan, din cadrul Departamentului de Teologie istorică, biblică şi filologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, şi cuprinde referatele susţinute în cadrul Simpozionului naţional „Constantin Brâncoveanu şi contribuţia lui la sporirea patrimoniului cultural, educaţional, spiritual şi social-filantropic al Ţării Româneşti în contextul european al veacului al XVIII-lea“, organizat de Patriarhia Română în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti şi cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte în luna mai din acest an.
Studiile incluse în acest volum de 430 de pagini prezintă teme variate, precum epoca şi personalitatea Sfântului Constantin Brâncoveanu, relaţiile Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu cu românii din Transilvania, cu Europa, patronajul cultural şi spiritual asupra creştinilor ortodocşi din Răsărit, ctitoriile sale din Oltenia şi judeţele Argeş şi Dâmboviţa, semnificaţia tipăriturilor brâncoveneşti pentru teologia ortodoxă răsăriteană şi a picturii murale bisericeşti brâncoveneşti, dar şi politica economică brâncovenească şi condiţiile climatice ale epocii.
Cele 18 studii, la care se adaugă cele 5 mesaje adresate participanţilor la simpozion (din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, a ministrului educaţiei naţionale, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a Academiei Române şi a Universităţii din Bucureşti) sunt realizate de academicieni, istorici, preoţi profesori de la facultăţile de teologie din ţară, dar şi de specialişti din alte domenii, precum pictură şi astronomie.
Rolul acestor studii este nu numai acela de a arăta contribuţia Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu la sporirea patrimoniului cultural, educaţional, spiritual şi social-filantropic al Ţării Româneşti în contextul european al veacului al XVIII-lea, ci mai ales cel de a contribui la „actualizarea modelului său de iubire jertfelnică şi statornică a Bisericii şi a neamului românesc în contextul contemporan, marcat azi de secularizare şi de relativizare a valorilor naţionale“, după cum a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
De asemenea, secretarul de stat Victor Opaschi, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, îşi exprimă încrederea că „societatea românească a început să înţeleagă şi să asume astfel de modele, precum Sfântul Constantin Brâncoveanu, al căror loc nu este doar în muzeu, ci mai degrabă în mentalul colectiv, drept izvor al dinamismului vieţii religioase româneşti de astăzi“.