La Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din centrul Capitalei, a avut loc joi seară, 16 ianuarie 2025, tradiționala procesiune până la troița amplasată pe locul fostei
Casa „Avram Iancu“ s-a redeschis pentru public
S-a redeschis publicului, după ample lucrări de reabilitare, Complexul Muzeal „Avram Iancu“ din comuna Avram Iancu, judeţul Alba, printr-un eveniment care a avut loc duminică, 1 septembrie, organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria din localitate.
Complexul Muzeal, ce adăposteşte şi Casa Memorială „Avram Iancu“, a fost deschis publicului în anul 1924, în cadrul unor manifestări la care a participat şi Regele Ferninand I al României. În vara anului 2010, Complexul Muzeal a intrat într-un proces de reabilitare integrală, fiind închis publicului, conform unui comunicat al Consiliului Judeţean Alba.
Redeschiderea oficială a muzeului a avut loc duminică, 1 septembrie, în cadrul unui eveniment special ce a debutat cu o slujbă religioasă. De asemenea, au fost depuse coroane de flori la bustul lui Avram Iancu, un bust din bronz ce a fost dezvelit cu această ocazie, realizat cu finanţarea integrală oferită de Consiliul Judeţean Alba.
Profesorul Ioan Bolovan, prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca a făcut evocarea istorică a marelui Erou Naţional. Programul a continuat, apoi, cu un mic spectacol aniversar şi a culminat cu vizitarea Complexului Muzeal.
Tot în cadrul festivităţii de inaugurare, prin amabilitatea Centrului Naţional al Cinematografiei şi a Arhivei Naţionale de Filme, au fost proiectate şi două filme de arhivă. „Ţara Moţilor“, realizat în 1939 în regia lui Paul Călinescu, a obţinut, în acelaşi an, Premiul pentru Documentar al Festivalului de la Veneţia, având comentariul sonor semnat de Mihail Sadoveanu. Filmul prezintă viaţa moţilor din Munţii Apuseni. Cel de-al doilea film proiectat, „Munţi în flăcări“, a fost realizat în anul 1980, în regia lui Mircea Moldovan, şi prezintă aspecte din lupta pentru libertate a românilor conduşi de Avram Iancu.
„Consiliul Judeţean Alba a găsit necesar să se implice în păstrarea şi ducerea mai departe a memoriei Marelui Erou Naţional Avram Iancu. Tocmai de aceea am fost alături de administraţia locală şi am sprijinit-o, atât cu consultanţă de specialitate cât şi material, în acest proces de restaurare, dar şi acum, la inaugurarea acestui muzeu de o importanţă deosebită pentru toţi românii“, a spus Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Evenimentul de inaugurare a fost organizat în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Filme.