La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Case pentru ocrotirea copiilor la Mănăstirea Floreşti
Asociaţia Filantropică „Sfântul Onufrie“ a reuşit, până în prezent, construirea a două case în cadrul aşezământului social de la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ din comuna clujeană Floreşti. Acesta este bilanţul campaniei „Toţi copiii au nevoie de iubire“, pe care asociaţia a desfăşurat-o începând cu luna octombrie a anului trecut.
Prin Aşezământul Social „Sfântul Onufrie“ de la Mănăstirea Floreşti, membrii Asociaţiei Filantropice cu acelaşi nume doresc să aducă un sprijin copiilor aflaţi în dificultate, în abandon, sau care provin din familii a căror situaţie le pune în pericol creşterea sănătoasă.
Proiectul Aşezământului „Sfântul Onufrie“, iniţiat de asociaţie şi coordonat de duhovnicul Mănăstirii Floreşti, părintele Visarion Paşca, vizează construirea unui aşezământ ce va cuprinde patru case de tip familial, organizate în aşa fel încât să poată găzdui, fiecare, câte 10 copii, şi o clădire administrativă.
Cele două case ridicate până în prezent trebuie acum amenajate şi dotate cu tot ceea ce este corespunzător, iar membrii Asociaţiei Filantropice „Sfântul Onufrie“ speră să le poată da în folosinţă din vara aceasta.
Potrivit Teodorei Angelescu, membră în consiliul director al Asociaţiei Filantropice „Sfântului Onufrie“, cele două case sunt ridicate şi acoperite, urmând ca în perioada următoare să fie montate geamurile şi să se efectueze lucrările de amenajare. Cei care doresc să sprijine, în continuare, construirea aşezământului social de la Mănăstirea Floreşti o pot face prin conturile bancare ale asociaţiei, precum şi prin redirecţionarea a 2 la sută din impozitul pe venit.
Aşezăminte sociale la Floreşti
Ideea ridicării unui aşezământ social lângă Mănăstirea Floreşti a fost avansată de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, care ar fi dorit ca această mănăstire să aibă în apropierea ei un centru de asistenţă socială, un cămin pentru bătrâni, o casă pentru copii şi chiar o policlinică, după cum a precizat coordonatorul proiectului, duhovnicul mănăstirii din Floreşti, pr. Visarion Paşca.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a îmbrăţişat ideea de a se face în apropierea Mănăstirii Floreşti un centru pentru copii aflaţi în dificultate. Pe data de 13 iunie, anul trecut, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a sfinţit, pe terenul din apropierea Mănăstirii Floreşti, piatra de temelie pentru centrul social.