Atmosferă de sărbătoare la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sute de credincioși s-au adunat pentru a celebra slăvitul praznic al Nașterii Domnului Hristos. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost
Câştigătorii concursului de materiale didactice
Câştigătorii Concursului naţional de materiale didactice „Educaţia religioasă - tradiţie şi actualitate”, Ediţia I, au fost premiaţi ieri, 7 iunie, în Duminica părinţilor şi a copiilor, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Evenimentul a avut loc în Muzeul Patriarhilor din Reşedinţa Patriarhală.
Concursul naţional de materiale didactice „Educaţia religioasă - tradiţie şi actualitate” a fost organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în perioada 2 februarie - 7 iunie 2015. La concurs s-au înscris 22 de echipe, fiecare fiind formată din 2-3 autori. Aceștia sunt: profesori de religie, profesori care predau alte discipline școlare, specialiști în domenii relevante pentru proiectul propus (arte, literatură, istorie etc.). Obiectivul general al Concursului naţional de materiale didactice „Educaţia religioasă – tradiţie şi actualitate” a constat în dezvoltarea unui context competițional, la nivel național, pentru elaborarea de materiale didactice de calitate pentru ora de religie. Pentru prima ediție a concursului au fost analizate materiale didactice pentru clasele a II-a, a III-a și a IV-a. Obiectivele specifice ale acestei ediții a concursului au fost: să identifice autori valoroși de materiale didactice pentru ora de religie; să selecteze materiale didactice de calitate în sprijinul orei de religie, pe baza unui proces de evaluare transparent și în concordanță cu criterii teologice și pedagogice valabile și pentru alte discipline de studiu; să susțină demersuri viitoare de elaborare a unui ghid pentru profesorii care predau disciplina religie la clasele a II-a, a III-a și a IV-a.
Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe câştigători şi a subliniat faptul că această activitate se poate înscrie în perspectiva Duminicii părinţilor şi a copiilor. „Concursul naţional de materiale didactice «Educaţia religioasă - tradiţie şi actualitate» a dat rezultate bune şi avem speranţa că în viitor se vor îmbunătăţi materialele didactice şi în acelaşi timp vom aduce bucurie copiilor şi părinţilor, mai ales că astăzi este Duminica părinţilor şi a copiilor, după 1 Iunie, care este Ziua Internaţională a Copilului. Întrucât Ziua Internaţională a Copilului prezintă copilul singur, noi am dorit să avem o duminică a părinţilor şi a copiilor, care înseamnă o zi de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru darul de a avea copii şi de recunoştinţă a copiilor pentru darul de a avea părinţi. Această lucrare a dumneavoastră se poate înscrie în perspectiva acestei Duminici a părinţilor şi a copiilor. În această perspectivă a comuniunii pentru ridicarea demnităţii omului şi pentru bucuria comuniunii oamenilor cu Dumnezeu şi întreolaltă, noi organizăm momente din acestea de conlucrare, spre slava lui Dumnezeu, binele Bisericii şi bucuria credincioşilor”, a subliniat Preafericirea Sa.
Premiul I (91 de puncte) a fost oferit echipei formate din: Mihaela-Maria Guicin, profesor de religie, metodist (jud. Olt); Florina-Despina Mihală, învățător (jud. Olt), şi Corina Leonte, psiholog (București). Premiul al II-lea (90 de puncte) a fost oferit echipei formate din: pr. prof. dr. Ștefan Iloaie, director științific proiect POS DRU (jud. Cluj); Teodora Ilinca Mureșanu, profesor de religie, formator (jud. Cluj). Premiul al III-lea (88 de puncte) a fost oferit echipei formate din: Ionica Viorica Popa, profesor de religie, metodist (jud. Galați); Svetlana Ceapă, profesor de religie, metodist (jud. Galați), Florian Popa, profesor de religie, inginer (jud. Galați). Mențiunea (74 de puncte) a fost oferită echipei formate din: Viorica-Georgeta Manolache, profesor pentru învățământ primar (jud. Buzău); Gabriela Antoaneta Marinescu, profesor de religie (jud. Buzău).