De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Câştigătorii concursului naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, în Protopopiatul Piatra Neamţ
Cu prilejul organizării concursului naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ la nivelul Protopopiatului Piatra Neamţ, s-au înscris trei echipe de copii din grupele de cateheză parohială. Cele trei proiecte înscrise în concurs au respectat cerinţele impuse şi au oferit modele de conduită catehetico-filantropică şi pentru alte parohii.
Concursurile organizate de Sectorul teologic-educaţional al al Patriarhiei Române au atins în 2015 o nouă etapă. Ele au un caracter catehetic-filantropic şi adună copiii din grupa de cateheză, preoţii lor şi parohia, donatori şi instituţii locale sau judeţene. De ce? Pentru Cuvântul lui Dumnezeu propovăduit la Sfânta Liturghie şi la cateheză şi pentru ajutorarea celor care au nevoie de noi, în faptă şi în cuvânt.
Cu prilejul organizării concursului naţional „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ la nivelul Protopopiatului Piatra Neamţ, s-au înscris trei echipe de copii din grupele de cateheză parohială. Cele trei proiecte înscrise în concurs au respectat cerinţele impuse şi au oferit modele de conduită catehetico-filantropică şi pentru alte parohii.
Vineri, 24 aprilie 2015, reprezentanţii echipelor înscrise în concurs au luat parte la concursul organizat în sala de şedinţe a Protopopiatului Piatra Neamţ. Cel de al treilea loc a fost ocupat de Parohia Talpa cu proiectul „Şi ei vor la cinema...“, care a fost organizat de preotul Cristian Hanganu şi cei 9 copii din grupa de cateheză. Pricipalul obiectiv al proiectului a fost apropierea dintre cei din diferite generaţii, iar ca obiectiv secundar s-a urmărit participarea copiilor împreună cu părinţii la activităţi casnice; în fiecare sâmbătă s-au pregătit alimente care au fost oferite vârstnicilor. Astfel, pentru câteva ore, săptămânal, beneficiarii au servit o masă caldă şi s-au bucurat de un film folositor sufletului, de comunicare şi de interacţiune între generaţii.
„Ceea ce societatea uneori dezbină, Biserica şi Şcoala reuşesc să unească“
Pe locul secund s-a plasat proiectul „Micii misionari ai Sfântului Nicolae“ - Bodeşti, care a inclus cei 21 de copii din grupa de cateheză şi elevi ai Şcolii Gimnaziale Bodeşti. Proiectul s-a desfăşurat în luna decembrie a anului 2014 şi i-a inclus efectiv pe copiii amintiţi, pe domnişoara profesoară de religie Bîrsan Mioara, 60 de bătrâni şi persoane aflate în situaţii deosebite şi cei doi preoţi ai parohiei - pr. Ioan Burlea şi pr. Adrian Jipa. Din suma de bani colectată în proiect au fost achiziţionate alimente ce au fost donate persoanelor beneficiare ale proiectului, după ce aceştia au fost colindaţi de grupul de copii.
„Am fost foarte emoţionată de felul cum au răspuns copiii noştri, dar mai ales familiile lor de acasă, la propunerea de a-i ajuta pe cei mai puţin fericiţi decât ei. În fiecare an a existat cel puţin o iniţiativă filantropică Şcoală-Biserică în Parohia Bodeşti, în cadrul unor proiecte educative, dar începând din acest an şcolar, elevii voluntari ai şcolii noastre, animaţi de dorinţa sinceră de a sprijini alte persoane adulte (bolnave, singure, sărace), au demarat acţiuni de identificare, colectare şi distribuire a ajutoarelor materiale, mai entuziasmaţi ca oricând. Acest proiect a adunat laolaltă suflete, a provocat lacrimi de bucurie şi a deschis ochii multor suflete! Ceea ce din păcate societatea uneori dezbină, întristează, Biserica şi Şcoala, prin slujitorii şi ucenicii lor, reuşesc să unească şi să aline“, ne-a declarat profesoara de religie Bîrsan Mariea-Mioara.
Proiectul „Din inimă pentru inimă“ - locul I
Primul loc, care conferă titlul de reprezentant al Protopopiatului Piatra Neamţ la etapa eparhială de la Iaşi, din perioada următoare, a fost oferit, conform punctajului comisiei de concurs, Parohiei Precista 3 (foto), care a prezentat proiectul „Din inimă pentru inimă“. Cei 12 copii din grupa de cateheză, alături de părintele paroh Sorin Vieru, au alcătuit poezii şi icoane cu Maica Domnului, incluse într-o broşurică care a avut un tiraj de 200 de exemplare, care au fost apoi vândute enoriaşilor, cunoscuţilor şi altor persoane interesate. Astfel, copiii au strâns 600 de lei, fiindcă patronul tipografiei a înţeles scopul acestor broşuri şi nu a luat bani pe tipărirea lor. Din banii adunaţi au cumpărat 10 icoane mari de 50/30 cm, o candelă şi o carte de rugăciuni pentru fiecare dintre beneficiari, 10 persoane cu probleme de sănătate din parohie: o doamnă imobilizată la pat timp de 13 ani, două persoane imobilizate la pat din aceeaşi familie - soţul şi mama unei enoriaşe, două persoane ce se deplasează cu scaunul cu rotile, patru persoane cu cancer şi o doamnă aflată la pat, foarte bolnavă, aproape de sfârşitul acestei vieţi.
„Impactul cel mai puternic a fost resimţit de beneficiari şi de copii şi cred că şi de cititorii broşurii. Maica Domnului a vegheat peste munca noastră şi cred că a dorit ca noi să facem o bucurie fraţilor noştri vârstnici şi suferinzi. Le mulţumesc copiilor şi părinţilor lor pentru înţelegerea misiunii pe care şi-au asumat-o, deşi poate la prima vedere poate părea un lucru minor. În mediu urban, comunicarea este din ce în ce mai precară, iar grija comunităţii pentru cei din jur este minimă. Am încercat şi credem că am reuşit să aducem zâmbete pe chipurile tuturor celor implicaţi şi nădăjduim ca acest proiect să aibă continuitate, pentru că parohia noastră şi oraşul nostru au nevoie de noi şi de jertfa noastră“, ne-a mărturisit pr. Sorin Vieru.
Cele trei concepte de concurs au oferit idei temeinice de filantropie care izvorăsc din cateheză, fiind ambasadori ai tuturor acţiunilor educativ-sociale din parohiile Protopopiatului Piatra Neamţ. (Preot Ştefan Zaharia, Tudorel Rusu)