De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Cât avem conștiința că suntem fii ai unui popor și fii ai lui Dumnezeu, atunci ne vom păstra identitatea”
Credincioşii romașcani care au venit în prima zi de Crăciun la Catedrala Arhiepiscopală din Roman au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Tot în această zi a fost citit și cuvântul pastoral, special alcătuit pentru acest eveniment și destinat tuturor fiilor și fiicelor duhovnicești de pe cuprinsul eparhiei.
După citirea pasajului evanghelic a urmat prezentarea scrisorii pastorale cu titlul: „Minunea din Betleem, piatra unghiulară a efortului îndumnezeirii noastre”, special alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și care, prin mesajul transmis, surprinde caracterul central al venirii Mântuitorului în lume, vorbind despre coborârea chenotică a Fiului lui Dumnezeu și îndumnezeirea firii umane.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a relatat faptul că urcușul duhovnicesc al omului către Dumnezeu este unul interior, omul urcând și coborând spre Hristos în cerul inimii sale.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre identitatea în Hristos a creștinilor și despre darurile duhovnicești împărtășite oamenilor prin Întruparea lui Hristos: „Reînnoiesc toată dragostea mea pentru frățiile voastre care sunteți pecetea apostoliei noastre. Îi dăm slavă lui Dumnezeu Care ne-a învrednicit să fim împreună la acest praznic dumnezeiesc al luminii și fiecăruia îi va împărtăși din darurile Sale cele bogate, căci El este Darul pentru noi toți. Astăzi, Catedrala Arhiepiscopală a fost peștera în care am simțit dorul și darul înaintașilor, ale celor care au fost mai înainte de noi și care ne-au lăsat acest tezaur sfânt, spiritual și material, pe care avem datoria să-l păstrăm, să-l îmbunătățim și să-l predăm urmașilor noștri. Cât avem conștiința că suntem fii ai unui popor și fii ai lui Dumnezeu, atunci ne vom păstra identitatea, iar când nu mai avem această identitate, riscăm să fim sterși din istorie. Hristos a intrat în istorie pentru a ne duce pe noi în metaistorie, a intrat în lumea fizică pentru a ne duce pe noi în lumea metafizică, a intrat în logica noastră pentru ca noi să mergem în metalogică. Sperăm ca Dumnezeu să Se recunoască în noi și în faptele noastre pentru a intra în slava Sa. Urez tuturor sănătate și bucurii duhovnicești”.