În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Catedrala Arhiepiscopală din Buzău și-a sărbătorit unul dintre ocrotitori
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit joi, 9 noiembrie, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din orașul Buzău, care și-a sărbătorit unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. În ajun, de sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor puterilor cerești, ierarhul s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei buzoiene Mărăcineni 2, unde, după săvârșirea Sfintei Liturghii, a binecuvântat noua capelă mortuară.
În orașul Buzău, credincioșii au venit în număr mare la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu să-l cinstească pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina. Din anul 2016, aici se află spre închinare, în baldachinul lăcașului emblematic al orașului, un fragment din moaștele sfântului tămăduitor de boli, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a reliefat aspecte deosebite din viața plină de sfințenie a ierarhului grec, trăitor în secolul trecut, față de care foarte mulți creștini ortodocși din toate neamurile au o foarte mare evlavie: „Încă din viața sa pământească, Sfântul Ierarh Nectarie a început săvârșirea minunilor, mai ales prin tămăduirea bolilor celor din jur. Există foarte multe mărturii despre aceste minuni, și din vremea aceea, însă și după ce au fost descoperite sfintele sale moaște, în anul 1953. El a trecut la Domnul în data de 8 noiembrie 1920, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar Sinodul Patriarhiei Ecumenice, în anul 1961, a hotărât ca data pomenirii sale să fie stabilită în următoarea zi, 9 noiembrie. Putem spune că Sfântul Nectarie este un sfânt contemporan nouă. Nu l-am cunoscut cât a trăit, dar, iată, îl cunoaștem din împrejurările concrete ale vieții, atunci când el intervine, chiar la propriu, în viața noastră”.
La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Fundulea a fost hirotonit preot, pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău, iar părintele Ionuț Mihalașcu a fost hirotesit iconom stavrofor.
Binecuvântarea capelei Parohiei Mărăcineni 2
În ajun, biserica parohiei buzoiene Mărăcineni 2 și-a sărbătorit ocrotitorii cerești, Sfânta Liturghie de hram fiind săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian. După slujba Parastasului pentru ctitorii lăcașului de rugăciune, ierarhul a binecuvântat noua capelă mortuară a comunității, închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena. Capela a fost construită în anii 2022-2023, prin implicarea fostului preot paroh Dănuț Baba și a actualului preot paroh Georgian Chioreanu, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Lucian Ciobotaru a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Petreanu din Protoieria Focșani 2, județul Vrancea, iar tânărul Nicolae Isac, absolvent de Teologie pastorală, a fost hirotonit diacon.
Cu acest prilej, părintele paroh Georgian Chioreanu i-a dăruit ierarhului o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos, iar Constantin Dumitru, primarul comunei Mărăcineni, a primit din partea Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena și un exemplar din Noul Testament cu Psalmii, în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat tuturor bisericilor din localitate.