De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
„Catedrala «Înălţarea Domnului» din Vârşeţ. Istorie şi artă bisericească“
Sâmbătă, 15 iunie, în Catedrala episcopală din Vârşeţ a avut loc lansarea cărţii „Catedrala «Înălţarea Domnului» din Vârşeţ. Istorie şi artă bisericească“. Evenimentul a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate centenarului sfinţirii Catedralei episcopale din Vârşeţ (1913-2013). Volumul a apărut în editura Episcopiei Caransebeşului şi are ca autor pe arhimandritul Longhin Muncean, eclesiarh al catedralei între anii 2002 şi 2012.
Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Preasfinţitului Daniil, Episcop al Daciei Felix, şi a adunat personalităţi bisericeşti şi civile de seamă. Amintim pe Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pe Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, şi pe Cosmin Lotreanu, consul general al României la Vârşeţ. Au participat şi numeroşi preoţi şi credincioşi români şi sârbi.
Înalt Preasfinţitul Laurenţiu a arătat în cuvântul ţinut cu prilejul lansării că autorul, părintele Longhin Muncean, a fost hirotonit la Caransebeş, în vremea când Înalt Preasfinţia Sa, ca episcop al Banatului montan, a răspuns de destinele spirituale ale românilor din Vârşeţ. Totodată, ierarhul a rememorat activitatea pe care a întreprins-o printre românii din Banatul sârbesc.
Prezentarea cărţii a fost făcută de pr. lect. univ. dr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului.
„Lucrarea părintelui arhimandrit Longhin este foarte importantă din cel puţin două motive: în primul rând pentru că este prima monografie a bisericii româneşti din Vârşeţ, monografie care, pe lângă naraţiunea istorică, prezintă şi elementele de artă ale lăcaşului de cult, iar în al doilea rând pentru că, la finele ei, cartea conţine un corpus de 26 de documente care ilustrează la modul concret istoria comunităţii româneşti din Vârşet în perioada 1893-1913, vreme în care s-a conturat parohia românească din localitate şi vreme în care s-a ridicat biserica“, a arătat pr. Daniel Alic.
De menţionat că lucrarea este alcătuită în proporţie de 90 la sută din material arhivistic inedit. La acesta se adaugă şi colecţia interbelică a ziarului „Graiul Romînesc“ din Pancevo şi „Foaia Diecezană“ de la Caransebeş. Dintre cărţile mai importante folosite la bibliografie le amintim pe cele ale regretatului Gligor Popi, cărţi de istorie bisericească ce arată trecutul Episcopiei Caransebeşului, dar şi surse istoriografice sârbeşti.
Lucrarea este prefaţată de Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcop-locţiitor al Daciei Felix.
„Nu putem decât să întâmpinăm cu deosebită bucurie duhovnicească şi să binecuvântăm apariţia lucrării «Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Vârşeţ. Istorie şi artă bisericeasc㻓 a preacuviosului părinte arhimandrit Longhin Muncean, împreună-slujitorul şi sprijinitorul nostru la Vârşeţ, străduinţă şi osteneală a preacuvioşiei sale mai întâi ca teză de licenţă la absolvirea Secţiei de Teologie ortodoxă - Istorie din Caransebeş, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative a Universităţii «Eftimie Murgu» din Reşiţa, iar acum ca monografie a Sionului românesc din Vârşeţ, care face să răzbată până la noi ostenelile ctitorilor, slujirile preoţilor, cântările membrilor corului bisericesc şi nevoinţele şi rugăciunile credincioşilor“, arată PS Daniil în prefaţa cărţii. Autorul, acum vieţuitor în Mănăstirea „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din New Jersey, SUA, a subliniat în discursul său: „Vreau să mărturisesc înaintea lui Dumnezeu şi înaintea dumneavoastră că inima mea a fost şi este alături de biserica din Vârşeţ, pe care am slujit-o vreme de aproape 9 ani. Este şi motivul pentru care, atunci când am încheiat studiile de Teologie la Caransebeş, nu am putut să alcătuiesc o altă lucrare decât o istorie a bisericii mele de suflet. Cu multă greutate şi după multe încercări s-a reuşit construcţia unei biserici la Vârşeţ şi doar evlavia poporului român din aceste locuri şi credinţa lui puternică în Dumnezeu au călăuzit, chiar şi în cele mai vitrege momente ale istoriei, dorinţa de a fi ctitori de lăcaş sfânt. Şi nu orice fel de biserică au construit românii la Vârşeţ. Ei au aşezat în centrul oraşului o minunată bijuterie de artă bizantină, singurul monument de acest fel din istoria oraşului. Având în vedere cele două motive, cel istoric şi cel artistic, am încercat realizarea unui studiu în care să pun în valoare frumuseţea bisericii noastre româneşti, acum Catedrala episcopală «Înălţarea Domnului» din Vârşeţ“.
Fiind prima lucrare monografică a catedralei din Vârşeţ, cartea părintelui Longhin deschide drumul spre continuarea unei cercetări istorice mai amănunţite asupra trecutului bisericesc al românilor din Banatul sârbesc.